Time : 17:09:56
Date : 24 May 2007
Sender Name: Everaets & C°

Neonatologie van de Kliniek Sint-Jan zet uitzonderlijk zijn deuren open voor Brusselse Roefeldag

Kinderen 'roefelen' in Brusselse Kliniek Sint-Jan

In Brussel vindt op zaterdag 26 mei 2007 de jaarlijkse Roefeldag plaats. De naam Roefeldag komt van het woord 'roefelen', wat 'snuffelen' of 'ontdekken' betekent. Op de Roefeldag mogen kinderen van 6 tot 12 jaar een kijkje nemen achter de schermen van allerlei beroepen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een dag lang in de huid kruipen van een bakker, een brandweerman of verpleger. Tal van Brusselse bedrijven en instellingen nemen deel aan dit 'initiatief op kindermaat'.

Ook de Kliniek Sint-Jan in hartje Brussel zet speciaal voor deze Roefeldag uitzonderlijk de deuren open van zijn dienst neonatologie. Hier worden te vroeg geboren kinderen en kinderen met ernstige problemen na de geboorte medisch begeleid. In de leefwereld van vele jonge kinderen is het begrip 'te vroeg geboren' nog een grote onbekende. Op zaterdag 26 mei 2007 zullen de jonge roefelaartjes in de Kliniek Sint-Jan tussen 14u40 en 15u40 van nabij kennis kunnen maken met de activiteiten van de dienst neonatologie. Aan de hand van een oefenpop leren ze zelf hoe ze een baby in de couveuse moeten leggen, hoe ze de hartslag en bloeddruk moeten meten of nog, hoe ze bij de baby een baxter moeten aanbrengen. Ook minder complexe handelingen, zoals de luier van een baby verversen of een flesje geven, staan op het programma. Omwille van mogelijk infectiegevaar zullen er op bij deze activiteiten geen premature baby's worden betrokken. Wie weet zitten er tussen die jonge roefelaartjes wel een aantal verpleegkundigen in spe?

De Brusselse Roefeldag is een initiatief van vzw JES (Jeugdateliers & Stappad), in samenwerking met de Brusselse kinderwerkingen van de Gemeenschapscentra, de 'IBO's' (Initiatief Buitenschoolse Opvang) en de 'WMKJ's' (Werking Maatschappelijk Kwetsbare Kinderen en Jongeren).
De Roefeldag vangt aan om 10u30 en eindigt omstreeks 17u30. Startpunt

van het hele gebeuren is JES vzw, Werkhuizenstraat 3 in 1080 Sint-Jans-Molenbeek. Tijdens de voormiddag verzorgen de kinderen een podiumact rond dans, circus, muziek, theater of film. In de namiddag wordt er in heel Brussel volop geroefeld.


-Einde persbericht -

De Kliniek Sint-Jan, gelegen in hartje Brussel, biedt met haar hooggespecialiseerde team van 1.100 medewerkers een kwalitatief en uitgebreid verzorgingspakket aan. Het gaat om een totaalzorg gebaseerd op de erkenning van de lichamelijke, emotionele en sociale noden van de patiënt. Respect voor de veelheid aan culturen, overtuigingen en religies staat daarbij centraal. De Kliniek Sint-Jan bestaat sinds 1211 en kan buigen op acht eeuwen ziekenhuistraditie.