Ingezonden persbericht


Persbericht

OERKRACHT

Openingsmanifestatie Oerkracht; Grootste beeldenroute ter wereld in Nederlands- Duits grensgebied

Alles wat groot en belangrijk is op het gebied van kunst en cultuur, lijkt zich in het westen van Nederland af te spelen. Deze zomer dus niet. Dwars door het Nederlands- Duitse grensgebied tussen Ulft en Isselburg loopt langs de Oude IJssel een beeldenroute van 35 kilometer. Langs die route staan, liggen en hangen meer dan 100 ijzersculpturen en zijn twee binnen exposities te zien. Het zijn beelden van kunstenaars uit 16 landen. Alles is er te zien: metershoge abstracte metaalsculpturen, vuurspugende draken, indrukwekkend hekwerken, fijnzinnig gesmede sieraden.

Dat er van ijzer en staal allerlei nuttige dingen gemaakt worden, weet iedereen. Dat er van het zelfde materiaal de meest uiteenlopende kunst gemaakt wordt, is een ontdekking die u deze zomer op de OERKRACHT expositie kunt doen. Oeroude technieken vind u er samen met post-moderne vormgeving.

De smeden en metaalvormgevers hebben het groot aangepakt. Samen met de gemeenten Oude IJsselstreek en Isselburg -Anholt heeft de internationale smedenclub (IFGS= Internationaler Fachverband Gestaltener Schmiede) en het Nederlands IJzermuseum een expositie opgezet die absoluut uniek is. Smeden zijn lichamelijk gezien krachtpatsers. Kennelijk hebben ze ook de power om iets groot aan te pakken.

Openingsmanifestatie met Pinksteren
De openingsmanifestatie is al even groots als de manifestatie zelf. Uitgenodigde scholen uit Nederland en Duitsland maken op vrijdag al kennis met het 'harde' ijzer, dat toch een lieflijke en persoonlijke uitstraling kan krijgen.

Zaterdag 26 mei zijn er bij het ijzermuseum i.o. op Het Gietelinck (het voormalige terrein van de DRU) in Ulft smeeddemonstraties en workshops waar ook duidelijk wordt welke schoonheden een oer-materiaal als ijzer in zich heeft.

Op zaterdag zijn er niet alleen smeeddemonstraties, door smeden uit binnen- en buitenland, maar kunnen ook kinderen in een workshop o.l.v. Reimer Gehrts zelfstandig smeden. Tevens is er een junkyard waar diverse smeedartikelen, zowel nieuw als oud, gekocht kunnen worden. 's Morgens wordt de ren-oven opgebouwd en de hele dag gevuld met oer en houtskool zoals dat in de middeleeuwen gebeurde. Om tien uur 's avonds wordt de oven geopend en zal er een gloeiende massa van ongeveer tiental kilo's smeedbaar ijzer uit gehaald kunnen worden. Interessant is eveneens de nagelboom, waarin nagels komen die ter plaatse gesmeed zijn. Het zijn ware kunstwerkjes op zich. Op de zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur houdt Jozef Moos een voordracht over de betekenis van de nagelboom en ook op zondagmorgen (27 mei vanaf 09.00 uur) staat het nagelsmeden voor de nagelboom op het programma van de openingsmanifestatie.

Het Oer-Kracht-terrein is bereikbaar vanaf de Frank Daamenstraat in Ulft; toegang gratis. Daar zijn ook de fietsroutes te koop, evenals bij de VVV's in de gemeente Oude IJsselstreek en Stadt Isselburg.

Zie ook www.oer-kracht.com.

Wilt u indien mogelijk aandacht besteden aan dit bericht.

Met vriendelijke groet,
Inge Itkal

Achterhoeks Bureau voor Toerisme / VVV Achterhoek
Postbus 4106
7200 BC Zutphen
T 0575 519330
F 0575 517928
E info@vvvachterhoek.nl
W www.vvvachterhoek.nl
Handelsregister Enschede nr. 41038489 / 08127616
BTW nr. NL00.30.31.366.B01/ / NL00.81.41.34.014