Startsein Minister Cramer inzameling plasticflessen Arnhem

25.05.2007 / 13:31 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nedvang

Nedvang

Minister Cramer geeft startsein voor inzameling plasticflessen en -flacons in Arnhem

Rotterdam, 25 mei 2007 - Minister Cramer zal het startsein geven voor de inzameling van plasticflessen en -flacons in Arnhem op zaterdag 26 mei om 10.30 uur. Het wordt een feestelijke bijeenkomst op het Graaf Ottoplein. Nedvang (Nederland van afval naar grondstof) organiseert de inzameling in het kader van het Besluit Verpakkingen. Voor de inzameling wordt samengewerkt met de gemeente Arnhem en afvalmanagementbedrijf SITA. De organisatie van de bijeenkomst ligt in handen van de plaatselijke stichting 'Kom op voor een duurzame wijk' (Sint Marten-Sonsbeekkwartier).

Programma 26 mei
Het programma begint om 10.30 uur. Een panelgesprek vindt plaats onder leiding van presentatrice Angelique Krüger van RTV Gelderland met minister Jacqueline Cramer, Cees Jansen, wethouder milieu, Adriaan Visser, directeur SITA, Jan Schreur, voorzitter stichting 'Kom op voor een duurzame wijk', en Jan Storm, directeur Nedvang. Vervolgens start de buurtvereniging een weddenschap met de gemeente Arnhem. Daarna volgt de onthulling van de nieuwe afvalcontainer, die door vrijwilligers gevuld wordt. SITA demonstreert het wegen van de afvalbak. De afsluiting van het programma is om 13.00 uur.

Milieu
Het gescheiden inzamelen van plasticflessen en -flacons spaart het milieu en levert nieuwe grondstof voor de productie van nieuwe flessen en flacons én van bijvoorbeeld fleecetruien en tennisballen. Nedvang verwacht met dit initiatief, als het landelijk is ingevoerd, de recyclingdoelstellingen te halen die gesteld zijn in het Besluit Verpakkingen en papier en karton. In landen als België en Frankrijk worden al jaren plasticflessen en -flacons ingezameld, met zeer goede resultaten. Nedvang is ervan overtuigd dat dit systeem ook in Nederland een groot succes kan worden.

Plastic heroes
Nedvang streeft ernaar dat de aparte inzameling van plasticflessen en -flacons net zo gewoon wordt als de glasbak. Ter ondersteuning is door Nedvang de communicatiecampagne 'plastic heroes' ontwikkeld. Op de website www.plastic-heroes.nl staat vermeld welke flessen en flacons worden ingezameld. De campagne begint lokaal en richt zich op gemeenten die al inzamelen. Zodra het aantal gemeenten dat flessen en flacons gescheiden inzamelt, groot genoeg is, volgt een landelijke communicatiecampagne.

Nedvang
De stichting Nedvang (Nederland van afval naar grondstof) is opgericht door producenten en importeurs om het Besluit Verpakkingen collectief uit te voeren. Nedvang vertegenwoordigt circa twee derde van het verpakkingsvolume in Nederland. Het is de enige uitvoeringsorganisatie die alle soorten verpakkingen, zoals glas, plastic, papier en metaal, vertegenwoordigt. Bedrijven met consumenten- en/of bedrijfsverpakkingen kunnen zich aansluiten bij Nedvang.