Botanische tuinen Utrecht


Orchideeënweekend 26/27/28 mei

Inktvisjes, collectiekasjes en orchidokters

Ook dit jaar organiseren de Utrechtse Botanische Tuinen en Orchideeën Vereniging `t Gooi weer een Orchideeënweekend. Later in het jaar dan gewoonlijk (Pinksterweekend, 26, 27, 28 mei), maar niet minder spectaculair.

Naast Orchideeëndokters, de `weggeeforchidee', een plantenshow en de orchideeënmarkt, kunt u om deze tijd van het jaar ook genieten van de tuin zelf, die dan al volop in bloei staat.

Inktvisjes op de vensterbank

De `weggeeforchidee' dit jaar is Encyclia cochleata (deze soort heeft helaas geen Nederlandse naam). Deze soort wordt vanwege zijn inktvisachtige bloemen soms `Inktvisorchidee' genoemd. Het is een soort uit tropisch Zuid-Amerika die niet veeleisend is en met een beetje aandacht het hele jaar bloeit.

Show en orchidokters
Blikvanger van het Orchideeënweekend is uiteraard de knallende orchideeënshow met talloze soorten en variëteiten van deze tot de verbeelding sprekende planten. Orchideeën Vereniging 't Gooi zorgt voor de aankleding. Vaste prik zijn natuurlijk de orchidokters: deskundigen die u bijstaan met raad en daad over de verzorging van uw orchideeën. Neem gerust uw treurige, nooit bloeiende plant mee voor een check-up en medisch advies. Verder is er een gezellige markt met informatie- en verkoopstands en de Orchideeën Vereniging 't Gooi verloot bovendien een aantal prachtigbloeiende orchideeën. Kortom: een spetterend weekend boordevol kleur, vorm en geur!

Heringerichte collectiekasjes

Een noviteit dit jaar zijn de geheel heringerichte collectiekasjes in het Kassencomplex. In deze kasjes staat een belangrijk deel van de orchideeëncollectie van de Botanische Tuinen: ongeveer 400 soorten, maar in de natuur komen meer dan 20.000 soorten voor! De herinrichting van de kasjes komt niet alleen de planten maar ook het publiek ten goede. De planten worden namelijk op een aantrekkelijke wijze gepresenteerd en de kasjes zijn vrij toegankelijk voor bezoekers die de fascinerende en vaak rijk bloeiende orchideeën van dichtbij willen zien.

Informatie

Dit weekend vindt plaats op Fort Hoofddijk (Budapestlaan 17, Utrecht). Fort Hoofddijk is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur (van 1 oktober tot 1 december tot 16.00 uur en in de wintermaanden gesloten). De toegangsprijzen bedragen EUR 5,00 voor volwassenen en EUR 4,00 voor 65+ en groepen. Kinderen tot 12 jaar betalen EUR 1,50, met Museumkaart is de toegang gratis. Fort Hoofddijk is bereikbaar met stadsvervoer lijnen 11 en 12.