Gemeente Schagen

Op stap met het college

Uitnodiging aan de burgers

De burgers van Schagen kunnen op zaterdagochtend 26 mei 2007 met het college van B&W meewandelen op een prachtige route in het buitengebied van Schagen. U kunt van deze gelegenheid gebruikmaken om burgemeester Gerrit Westerink en/of wethouder Jan Bouwes, wethouder Hans Heddes of wethouder Bert Nijboer eens in een informele setting te spreken. De wandeling is ingegeven door het succes van de Tolkervaartpadloop in augustus van 2006.

Het af te leggen traject start bij Tuincentrum Overvecht (voorheen Bos) in Witte Paal zuid-oost. Daar is genoeg parkeergelegenheid voor uw fiets of auto. Rond de klok van 10.00 uur verzamelt het gezelschap zich bij het tuincentrum. Het vertrek is om 10.15 uur en de totale wandeling komt na circa 4 kilometer weer uit bij het vertrekpunt. Bij het vertrekpunt krijgt u overigens een kaartje met de route uitgereikt.

De route loopt globaal via de Witte Paal langs het water dat ooit als ijsbaan is aangemerkt. Daar steken we de Grotewallerweg over die we een klein stukje volgen om vervolgens linksaf te slaan. Vandaar gaat het via wandelpaden langs een volgend watertje en komen we uit op de Muggenburgerweg, die we volgen richting fietscrossbaan. Na een ronde om de fietscrossbaan volgen we dezelfde route terug, want in de natuur is altijd iets anders te ontdekken. Zo komen we uiteindelijk weer bij tuincentrum Overvecht. Voor de liefhebbers van een wat langere wandeltocht is een stuk bijgevoegd via de Haringhuizerweg linksaf de Lutjewallerweg, linksaf Snevert en linksaf via wandelpaden parallel aan de provinciale weg richting startpunt bij tuincentrum Overvecht.

Het Centrum voor Natuur en Milieu-educatie, De Groenling, en vogelwerkgroep Tringa treden tijdens de wandeling op als tolken van de natuur; dat wil zeggen dat ze op bepaalde punten een mondelinge toelichting op de flora en fauna geven die we ter plaatse aantreffen. Wellicht is het raadzaam, zo u die heeft, een vogelkijker mee te nemen.

Een forse wandeling door de natuur stelt behoorlijke eisen aan het fysiek en daarom hebben wij gemeend ter hoogte van de fietscrossbaan een rustpunt in te bouwen. Daar kan de inwendige mens versterkt worden met een versnapering in de vorm van een drankje. Na een pauze van 5 à 10 minuten vervolgen we de wandeling weer.