"complexiteit van het klinefelter-syndroom"


De Nederlandse Klinefelter Vereniging brengt nuance aan

AMERSFOORT, 20070529 -- In diverse artikelen in de media die zijn verschenen omtrent het recent verschenen proefschrift van mevrouw S. van Rijn, waarin word geconcludeerd dat mannen met een afwijkend, extra geslachtschromosoom moeilijk zouden omgaan met hun emoties en complexe sociale situaties, wordt een verkeerd beeld gegeven. Het is namelijk niet mogelijk een eenduidig beeld te geven over mannen met het Klinefelter syndroom. Het is dus mogelijk dat er mannen zijn die problemen hebben met hun emoties, maar er kunnen ook mannen zijn die dit niet hebben. Dit stelt de Nederlandse Klinefelter Vereniging die de eerder verschenen berichtgeving wil nuanceren.

Vrouwelijke mannen
Ook het beeld dat diverse media afgeven, over dat mannen met het Klinefelter-syndroom meer vrouwelijk zouden zijn dan "normale mannen" moeten wij bestrijden. De formule van de meeste mannen is immers XY, bij mannen met Klinefelter syndroom is dat XXY, de Y geeft het geslacht aan, boven al zijn mannen met het Klinefelter syndroom gewoon man.

Klinefelter syndroom
Mannen met het Klinefelter syndroom worden geboren met een extra X chromosoom. Naar schatting komt het voor bij 1 op de 700 mannen. Belangrijke symptomen die op kunnen treden, zijn een te kort aan het mannelijke hormoon testosteron, botontkalking, borstvorming, onvruchtbaarheid en vermoeidheid.





Nederlandse Klinefelter Vereniging