Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nr. 01, dinsdag 20 februari 2007

follyDOCK realiseert circa 20 spectaculaire follies in Heijplaat

In het kader van Rotterdam 2007, City of Architecture, worden circa 20 bijzondere follies gebouwd in de woonwijk Heijplaat en het omliggende havengebied in Rotterdam. Een folly is een architectonisch object, gebouwd eerder om een ideeëngoed uit te dragen, dan functioneel te zijn. Met hun bizarre stijl, vorm of verhaal fungeren ze als spiegels van de ziel. Bekende follies als de Euromast en Ideaal Paleis van Postbode Cheval zijn goede voorbeelden van deze bijzondere bouwwerken. De buitenexpositie wordt geopend op zaterdag 26 mei en blijft de gehele zomer geopend tot en met 24 augustus. FollyDOCK EXPO is vrij toegankelijk voor publiek.

In het centrum van Rotterdam en Schiedam worden ook enkele follies geplaatst. Te zijner tijd kan een routekaart worden verkregen en zijn gidsen beschikbaar op afspraak. Daarnaast worden fiets- en wandelroutes uitgezet.

Gekoppeld aan de expositie worden ook allerlei nevenprojecten georganiseerd op het gebied van educatie, onderzoek, tijdelijke werkgelegenheid en (re)integratie.

Deelnemers

De deelnemersgroep bestaat uit een internationaal gezelschap van kunstenaars, architecten en ontwerpers, die tijdens de bouwfase naar Rotterdam komen om hun project te bouwen. De bouwfase zit momenteel in de voorbereidende fase, wij zullen u de komende tijd regelmatig op de hoogte brengen van de vorderingen.

Geselecteerd voor de bouwfase van follyDOCK zijn onder andere: Captain Holland Alexander Filimonov, Olga Filimonova (RU) - winnaar 'Euromastprijs' (originaliteit) Cosmic Cathedral Raumunion - winnaar 'Hergebruik van Materiaal' prijs New Holland Folly Studio 505 (AU)
Orgelhuis Hanshan Roebers (NL)
Blimp Frantzen et al architecten (NL)
Free Standing Dome Aeneas Wilder (GB, Schotland)
Slangentafel Luc de Backer (BE)

Geschiedenis

2005 - follyDOCK EXPO in 2007 is de laatste fase van de ontwerpwedstrijd follyDOCK IFCR (International Folly Contest Rotterdam) die gestart is in 2005. Een internationale jury heeft uit 398 inzendingen vanuit de hele wereld 50 ideeschetsen geselecteerd. De geselecteerde deelnemers kregen de opdracht om een schetsontwerp en een maquette te maken van hun folly.

2006 - In de zomer van 2006 werden 45 presentaties getoond in het NAi (Nederlands Architectuurinstituut) tijdens de expositie 'follyDOCK, ontwerpen voor Heijplaat'. Tijdens de tentoonstelling zijn 31 ontwerpen voor de bouwfase geselecteerd door een vakjury, waarvan er uiteindelijk circa 20 worden gebouwd. Op 11 september 2006 zijn op de Euromast de prijzen uitgereikt voor 'Hergebruik van materiaal' en 'Originaliteit' (de Euromastprijs).

Met dank aan

follyDOCK wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met verschillende bedrijven en instellingen. Velen hebben toegezegd één of meerdere follies te realiseren of daar een bijdrage aan te leveren door levering van materiaal, expertise of financiële sponsoring. follyDOCK is op zoek naar meer bedrijven die een folly willen adopteren of een andere bijdrage willen leveren aan dit spectaculaire project. Reeds deelnemende bedrijven zijn o.a. ERA TBI bouw, SITA, Demontagebedrijf Oranje, Dura Vermeer Rotterdam, Holcim betonproducten.

Vanaf het begin hebben een groot aantal instellingen en bedrijven hun betrokkenheid getoond in de ontwikkeling en realisatie van follyDOCK. Woonbron, SBAW, ontwikkelingsmij. Stadshavens, Arcadis, stichting Centrum Beeldende Kunst R'dam ( CBK) en de deelgemeente Charlois waren de eerste sponsors.

Op www.follydock.com staan bij de buttons 'Sponsors' en 'Organisatie' de meewerkende partijen vermeld.

FollyDOCK
Datum: 26 mei t/m 24 augustus
Locatie: Heijplaat te Rotterdam
Voor meer informatie: www.follydock.com