Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
=================

Komende zomer bijzondere tentoonstelling
OER-KRACHT

ACHTERHOEK - Wie de Dikke Van Dale openslaat en zoekt naar 'oer' vindt als omschrijving 'sterk ijzerhoudende grond'. Ook wordt 'oer' volgens Van Dale gebruikt in samenstellingen waarbij de nadruk moet liggen op oorspronkelijkheid en versterking van het erachter volgende begrip. Als je vervolgens denkt aan oer-kracht, krijg je associaties met stoere mannen die grote stukken ijzer in hoog vuur aan het smeden zijn. Aan het smeden tot ijzerwerken voor gebruik in en om het huis, maar ook tot kunstwerken. En dat laatste is nou precies waar het komende zomer in de Achterhoek om gaat.

IJzer en staal
In het grensgebied van Nederland en Duitsland, rondom Ulft en Anholt, wordt namelijk komend jaar van 26 mei tot 28 september een heel bijzondere tentoonstelling gehouden, die de toepasselijke naam OER-KRACHT heeft gekregen. Hier worden tijdens die vier maanden honderden kunstwerken van ijzer en staal tentoongesteld. Een betere plek kun je bijna niet bedenken. Want juist in de streek langs de rivier de Oude IJssel werd al in de 'oertijd' ijzer gewonnen. De grond in deze streek bevat namelijk veel oer, ijzererts. De streek was de geboorteplaats van een bloeiende ijzerindustrie waarvan DRU, ATAG en ETNA bekende exponenten zijn. In het IJzermuseum i.o. in Ulft wordt in een expositie getiteld 'IJzer in de regio' veel van die geschiedenis tentoongesteld.

Ring van Europese IJzersteden

De expositie is een initiatief van de IFGS (Internationaler Fachverband Gestaltender Schmiede) en de stichting Nederlands IJzermuseum te Ulft. De IFGS organiseert tweejaarlijks een grote expositie van originele smeed- en metaalkunstwerken, bij voorkeur in een van de steden die bij de Ring van Europese IJzersteden zijn aangesloten; en dat geldt sinds ruim een jaar voor de gemeente Oude IJsselstreek. Het gemeentebestuur omarmde het idee van een dergelijke expositie, aangedragen door de IFGS en de stichting Nederlands IJzermuseum. Al gauw werd besloten er een grensoverschrijdende expositie van te maken en ook in Stadt Isselburg werd het idee enthousiast ontvangen. Inmiddels spelen bij de voorbereidende werkzaamheden de VVV's aan beide zijden van de grens ook een belangrijke rol.

Kunstwerken
Metaalkunstenaars / siersmeden uit heel Europa zijn bezig van ijzer en staal bijzondere werken te maken. De grote kunstwerken, het aantal kan tegen de honderd lopen, komen te staan op speciaal geselecteerde locaties langs een 25 km lange fietsroute: Ulft - Terborg - Isselburg - Ulft. De kleinere objecten worden tentoongesteld in een fabriekshal van de voormalige DRU bij het IJzermuseum i.o. in Ulft en in het Augustahospital in Isselburg-Anholt in het aangrenzende Duitsland.

Openingsmanifestatie
Het evenement wordt geopend met een grootse manifestatie. Dat gebeurt in het pinksterweekend van 25 tot en met 28 mei 2007. Dan vinden er bij het IJzermuseum i.o. op 'Het Gietelinck' zoals het terrein van de vm Dru in Ulft nu genoemd wordt, smeed­demonstraties plaats en kan er worden deelgenomen aan tal van workshops en seminars.

Informatie
Te zijner tijd wordt een catalogus met alle informatie over de kunstenaars en de kunstwerken uitgegeven. Die is dan evenals de fietsroute verkrijgbaar bij VVV Ulft, tel. (0315) 64 04 77, bij de binnenexpositie bij het IJzermuseum i.o. en bij de Verkehrsverein te Anholt-Isselburg. Verder is de nodige informatie te vinden op de speciale website www.oer-kracht.com.

Achterhoek, 17 november 2006.
EOA/ea.