Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Multiculturele huiskamertentoonstelling in Tilburg

Wat maakt een woonkamer karakteristiek? Een grote bank of liever losse stoelen? Vitrage of lamellen om de ramen af te sluiten? Een eettafel in de huiskamer of in de keuken? Oranje muren of wit granol? Geen woninginrichting is hetzelfde. Het lijkt een kwestie van smaak en mode. Maar in hoeverre is afkomst bepalend voor de inrichting van een huis? Deze vraag stond centraal bij een recent onderzoek van het Meertens Instituut. Etniciteit en herkomst blijken onze interieurs voor een groot deel te beïnvloeden. Met dit gegeven ontwikkelden Imagine IC en de gemeente Tilburg de tentoonstelling 'That's the way we do it.!' gericht op de verrassende dynamiek in de wooncultuur van migranten en hun nakomelingen. De tentoonstelling bestaat ondermeer uit een multiculturele huiskamer, statieportretten, collages, homevideo's en een computerspel. Als onderdeel van de culturele manifestatie is 'That's the way we do it' van 26 mei t/m 25 augustus te zien in bibliotheek Koningsplein in Tilburg.

Multiculturele huiskamer
Kunstenaar Michael McMillan ontwierp een fictieve woonkamer met Marokkaanse, Indische, Turkse, Antilliaanse en Surinaamse verwijzingen. Voor McMillan weerspiegelen interieurs de interculturele werkelijkheid met al haar tegenstellingen en verschillen. De kamer wordt begeleid door levensgrote statieportretten van migrantenfamilies in hun eigen huiskamer. Grafisch vormgever en fotograaf Michiel Huisman creëerde bovendien een serie collages van interieurs.

Homevideo's
Zes families met een uiteenlopende culturele achtergrond, van Ghanees en Turks tot Antilliaans, produceerden in samenwerking met professionele filmmakers korte homevideo's. De families zoomen in op specifiek meubilair of voorwerpen. Per generatie blijkt de gevoelswaarde bij objecten te verschillen.

Interactief computerspel
In opdracht van Imagine IC ontwikkelden masterstudenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht een interactief computerspel. In een pacman-achtige omgeving kunnen bezoekers van de tentoonstelling de strijd aangaan om geld, meubilair en accessoires. Elke speler kan zo zijn eigen ideale woonkamer inrichten.

Rondom de tentoonstelling worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een muziekoptreden van de Surinaamse groep Okobua, meertalige vertellingen onder leiding van Ferran Bach en een voorstelling door La Melis. Tijdens de feestelijke opening op zaterdag 26 mei draagt stadsdichter Nick J. Swarth een speciaal gedicht voor. Kijk voor het volledige programma op www.thatsthewaywedoit.nl.

De tentoonstelling is van 26 mei tot en met 25 augustus te bezichtigen op de begane grond van bibliotheek Koningsplein, Koningsplein 10 in Tilburg. De openingstijden zijn maandag t/m donderdag 11.00 tot 20.00 uur en vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

E I N D E P E R S B E R I C H T

16 mei 2007

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht