Ingezonden persbericht


Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis Zaterdag 26 mei 2007 t.e.m. zondag 10 juni 2007

ACTIVITEITEN

Zondag 27 mei, 14u: gratis rondleiding over de vaste collectie.

Woensdag 30 mei, 20u: Surprise-film, i.s.m. Camera Japan-festival In juni 2007 zal voor de tweede keer het CAMERA JAPAN Festival plaatsvinden. Dit keer nog beter en uitgebreider dan de eerste editie. Gecentraliseerd in Theater Lantaren/Venster te Rotterdam gaat het festival met een deel van het programma op reis naar Kriterion/Amsterdam, Filmhuis Den Haag, 't Hoogt/Utrecht en Sieboldhuis/Leiden. Met veel films, muziek, kunsttentoonstellingen en demonstraties probeert CAMERA JAPAN een breed publiek kennis te laten maken met de Japanse cultuur!

Op woensdag 30 mei, om acht uur, heeft het SieboldHuis de unieke mogelijkheid om het filmgedeelte van het Camera Japan-festival te openen. In de sfeervolle Panorama-zaal wordt een verrassingsfilm getoond, speciaal geselecteerd door de organisatie van Camera Japan uit het aanbod van hedendaagse Japan films.

Meer informatie ook op: www.camerajapan.nl .

Zondag 3 juni, 14u: gratis rondleiding over de vaste collectie.

Zondag 10 juni, 14u: gratis rondleiding over de vaste collectie.

TENTOONSTELLINGEN

Relay-Camera Japan in het SieboldHuis
Vanaf 15 mei t.e.m. 29 juli

Acht lege houten boxen, daar begint het mee. Maar elke week wordt er een houten box gevuld met nieuw werk van een Japanse of een door Japan geïnspireerde kunstenaar. De kunstenaar heeft carte blanche en daarom is het nog niet bekend hoe het werk eruit gaat zien. De werken werden een week ervoor geïnstalleerd in de voormalige aankondigingsvitrine van galerie de Aanschouw aan de Witte de Withstraat in Rotterdam. Zeven dagen later wordt de installatie uit de galerie vervangen, en gaat het werk naar Leiden om hier toegevoegd te worden aan Relay. Na twee maanden zijn alle boxen gevuld en kunnen de werken met elkaar in een interculturele dialoog treden.

De tentoonstelling Relay in het SieboldHuis wordt georganiseerd in samenwerking met het Rotterdamse festival Camera Japan, dat in 2007 met nog meer films en evenementen komt dan vorig jaar.

Crispy Cloud Kombini
Drukwerk-installatie van Harmen Liemburg, geïnspireerd op de Japanse popcultuur Vanaf 23 februari t.e.m. 17 juni 2007.

Grafisch ontwerper Harmen Liemburg (º1966, Lisse) zal in het voorjaar van 2007 de oude Japanse collectie van het SieboldHuis op een bijzondere manier met het Japan van nu verbinden. Tijdens een verblijf in Japan verzamelde objecten worden omgezet in kleurrijke zeefdrukken die laten zien hoezeer mascottes als Doraemon, Mr. Friendly en Hello Kitty een prominente plaats hebben verworven in de Japanse samenleving.

Regelmatig vraagt het SieboldHuis een jonge kunstenaar om in zijn werken een verbinding te zoeken tussen de vroeg-negentiende eeuwse Siebold-collectie en het Japan van nu. Liemburg nam de uitdaging aan en trad letterlijk in het voetspoor van Philipp Franz von Siebold en verbleef deze winter anderhalve maand in de vroegere verblijfplaats van Siebold: Nagasaki. Op dit kruispunt tussen Japanse, Chinese, Koreaanse en Westerse cultuur onderzocht hij hoe de alomtegenwoordige Japanse pop- en 'kawaii'- ('cuteness') cultuur zijn weerslag vindt in de plaatselijke consumptiecultuur.

Vaste opstelling
Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1830 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.

SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.

Annelies Valgaeren | Communicatie | SieboldHuis | tel: + 31 (0)71 5125539 | annelies@sieboldhuis.org | Postbus 11007 | 2301 EA Leiden | Rapenburg 19 | fax: + 31 (0)71 5128063 | aanw. di, woe, do, vr

Van 23 februari tot 17 juni in het SieboldHuis:
Crispy Cloud Kombini - Drukwerk-installatie van Harmen Liemburg, geinspireerd op Japanse snoep en snackverpakkingen www.sieboldhuis.org