Gemeente Rotterdam


Nr. 22
25 mei 2007

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 26 mei t/m 3 juni 2007


Wethouder Baljeu doet mee aan de Roparun
Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) doet namens het college van Rotterdam als vrijwilliger mee met de jaarlijkse Roparun. De Roparun gaat zaterdagmiddag 26 mei in Parijs van start. Met 530 km is de Roparun de langste non-stop estafetteloop ter wereld. In totaal doen ruim 5500 deelnemers mee. Wethouder Baljeu doet mee als chauffeur en begeleidt deelnemers die een gedeelte van de Roparun lopen.
(Voor meer informatie: Stichting Roparun, Jacco Zanstra, tel. 010 - 434 1165)


Locoburgemeester Kriens ontvangt lopers Roparun
Locoburgemeester Kriens ontvangt maandag 28 mei vanaf 13.30 uur de deelnemende teams van de Roparun, aan de finishlijn op de Coolsingel voor het stadhuis. Op 26 en 27 mei starten 210 teams in Parijs aan een estafetteloop met 8 lopers over 530 kilometer. Zij lopen voor het goede doel: het ondersteunen van kankerpatiënten. Maandagmiddag finishen deze teams in een feestelijke entourage op de Coolsingel, samen met de lopers van de Homerun, een familieloop van 6.5 km voor het Familiehuis van de Daniël den Hoed kliniek.
(Voor meer informatie: Roparun, Thea van der Noord, tel. 010 - 434 1165)


Locoburgemeester Kriens opent de Europese dag van de buren
Locoburgemeester Kriens geeft dinsdag 29 mei van 8.45 - 9.15 uur het startsein voor de Europese Dag van de Buren. Het thema van de Rotterdamse dag is 'goede buren!' De Dag van de buren valt uiteen in twee delen, het eerste deel is stedelijk, een gezamenlijk drijvend ontbijt op een Spidoboot in de Maas. Het tweede deel wordt deelgemeentelijk opgepakt. Tien deelgemeenten doen mee.
(Voor meer informatie: Opzoomer mee, Johan Janssens, tel. 010 - 213 1055)


Wethouder Karakus spreekt bij Jonge Balie Dagen 2007
Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) houdt dinsdag 29 mei om 16.00 uur een toespraak over het Architectuurjaar bij de Jonge Balie Dagen 2007 aan het Weena 690. De Jonge Balie is een vereniging voor alle "jonge" advocaten in het arrondissement Rotterdam en Dordrecht. Het thema is: "Rotterdam Under Construction". Onderwerpen als bouwen, onroerend goed en architectuur worden onder de juridische loep genomen.
(Voor meer informatie: Loyens & Loef, Renske Doornink, tel. 010 - 224 6151)
Wethouder Karakus neemt deel aan debat over architectuur op de pier
Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) neemt dinsdag 29 mei van 18.20 tot 19.30 uur deel aan het debat "Architectuur op de pier, de menselijke maat" in restaurant Leipzig, in het Nieuwe Luxor theater op de Wilhelminapier, Posthumalaan 1. Onderwerpen zijn de architectuur op de pier en de menselijke maat, de drie torens en het Architectuurjaar 2007. Patrick van der Klooster, directeur van het Architectuurinstituut Rotterdam, is gespreksleider van het informele debat tussen de wethouder en verschillende gebruikers van de Pier en de stad.
(Voor meer informatie: Pier III VOF, Dafne Foet, tel 010 - 240 35 10)


Wethouder Schrijer aanwezig bij symposium 'Arbeidsmarkt'
Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) is op woensdag 30 mei vanaf 13.30 uur aanwezig bij het symposium 'Arbeidsmarkt' in de Senaatzaal van de Erasmus Universiteit, Burgemeester Oudlaan 50. Een aantal maanden hebben zes groepjes van twee studenten van de afstudeerrichting Algemene Economie onderzoek gedaan naar verschillende beleidsterreinen binnen het onderwerp Arbeidsmarkt, zoals de vergrijzing, werkeloosheid naar opleidingsniveau en de uitbreiding van de Europese Unie. Tijdens het symposium worden de resultaten gepresenteerd. Wethouder Schrijer geeft zijn reactie op het onderzoek.
(Voor meer informatie: studievereniging AEclipse, Myrthe Scheentjes, tel. 010 - 408 1178 of 06 - 4354 2934)


Wethouder Kriens opent tandheelkundige praktijk voor dak- en thuislozen
Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) opent op woensdag 30 mei om 16.00 uur in verpleeghuis Pniël aan de Oudedijk 15 de tandheelkundige praktijk voor dak- en thuislozen. Dak- en thuislozen kunnen vaak geen gebruik maken van de reguliere tandarts. Deze zorg is echter voor de doelgroep van groot belang. Daarom hebben verschillende partijen zich ingezet om een tandartsenpraktijk op te zetten voor de dak- en thuislozen. Bij Bavo Europoort en in verpleeghuis Pniël is nu een behandelruimte waar dak- en thuislozen de tandarts kunnen bezoeken.
(Voor meer informatie: Joland Vos, Communicatie GGD Rotterdam - Rijnmond tel. 010 - 433 9142 of 06 - 1253 5274)


Wethouder Harbers opent Maritime & Offshore Career Event 2007
Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) opent op donderdag 31 mei om 13.00 uur het Maritime & Offshore Career Event 2007 in de Mercurius Hall in het WTC, Beursplein 37. Het Maritime & Offshore Career Event 2007 is de eerste carrierebeurs voor de maritieme en offshore sector. Naast 91 stands van bedrijven over beroepsopleidingen en brancheverenigingen, vinden er verschillende presentaties, workshops en bedrijfspresentaties plaats.
(Voor meer informatie: Navingo BV: Annemieke den Otter, tel. 010 - 436 01 12)


Wethouder Baljeu opent lezing "Hier wordt gewerkt!"
Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) opent op donderdag 31 mei de lezing "Hier wordt gewerkt!" van Gemeentewerken Rotterdam. De lezing begint om 19.30 uur in zaal Kriterion in het Groothandelsgebouw, Weena 723. Voor het beheer en onderhoud van de stad werkt Gemeentewerken dagelijks aan vele projecten. Tijdens de lezing wordt uitgelegd waarom deze werkzaamheden moeten gebeuren, hoe de stad bereikbaar blijft, op welke manier er wordt samengewerkt in grote projecten en hoe de communicatie met bewoners verloopt.
(Voor meer informatie: Communicatie Gemeentewerken, Efine Pavilons, tel. 010 - 489 3469)


Wethouder Baljeu in debat over modern moralisme
Wethouder Jeannette Baljeu (verkeer, vervoer en organisatie) gaat op donderdag 31 mei van 20.00 tot 22.00 uur in debat met SP kamerlid Ronald van Raak over modern moralisme in Zaal de Unie aan de Mauritsweg 35. Het debat wordt georganiseerd door de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur en het NRC Handelsblad. De vraag die op deze avond centraal staat is 'waar zit het essentiële verschil in opvatting tussen de liberalen en de socialisten als het om het begrip gelijkheid gaat?'
(Voor meer informatie: Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, Rineke Kraaij, tel. 010 433 5857)


Wethouder Schrijer presenteert Pact op Zuid bij Moving in free Zones
Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) presenteert op donderdag 31 mei om 20.30 uur de uitgangspunten van het Pact op Zuid aan een groep internationale bouwkundestudenten van de TU Delft. De presentatie vindt plaats in het gebouw van B.a.d. aan de Talingstraat 5 in Charlois. Moving in free Zones is een meerdaagse internationale workshop georganiseerd door de stichting B.a.d. Het Pact op Zuid - het meerjarige investeringsprogramma voor achterstandswijken in Rotterdam-Zuid - staat hierin centraal.
(Voor meer informatie: Kamiel Verschuren, tel. 010 - 428 1020 of 06 - 5532 7403 / www.stichtingbad.nl)


Wethouder Karakus opent wooncomplex voor afgestudeerden
Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) verricht op vrijdag 1 juni om 15.00 uur de officiële opening van een wooncomplex voor afgestudeerden en jonge starters op de hoek van de 's Gravendijkwal en de Snellinckstraat. Het project wordt uitgevoerd door Stadswonen en bestaat uit 119 wooneenheden en appartementen in de huursector voor pas afgestudeerden en jonge starters.
(Voor meer informatie: Bontenbal Bouw BV, Joeke Boele, tel. 0182 - 356205)


Wethouder Karakus neemt deel aan Paneldebat Welschen VII
Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) neemt vrijdag 1 juni om 17.30 uur deel aan een paneldebat, tijdens de reünie van 12oe jaar Welschen VII. Aansluitend neemt de wethouder het boek 12oe jaar Welschen VII in ontvangst. De reünie vindt plaats in de Praktijkschool Rotterdam Noord aan de Hoornweg 45. Welschen VII startte 12oe jaar geleden als een experiment van de gemeente, om vroeg-naoorlogse portiekflats te renoveren. De geschiedenis van Welschen VII, de renovatie en gesprekken met initiatiefnemers en bewoners zijn in het boek vastgelegd.
(Voor meer informatie: Maas Sociaal Investeren, Jan Maas, maas.sociaal@hccnet.nl)


Wethouder Kaya spreekt met jongeren en ouderen in IJsselmonde
Op vrijdag 1 juni van 19.00 tot 22.00 uur spreekt wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) met jongeren en ouderen in de deelgemeente IJsselmonde. Het gesprek vindt plaats in LCC IJsselmonde, Menanderstraat 89. Doel is meer begrip voor elkaars leefwereld te krijgen. Ook zijn er een aantal optredens van jongeren en ouderen.
(Voor meer informatie: deelgemeente IJsselmonde, Saskia Rietvelt, 010 - 479 8271)


Wethouder Karakus opent Woningbeurs Hoogvliet
Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) opent zaterdag 2 juni om 11.00 uur de Woningbeurs Hoogvliet. De woningbeurs vindt plaats in het Informatiecentrum Hoogvliet aan de Sprong 10. Corporaties, makelaars en projectontwikkelaars geven tekst en uitleg over het aanbod van nieuwe en bestaande koop- en huurwoningen in Hoogvliet. Bezoekers krijgen verder gratis interieuradvies en kunnen een metamorfose of rondvlucht winnen. De Woningbeurs Hoogvliet is een initiatief van het Informatiecentrum Hoogvliet in samenwerking met de deelgemeente Hoogvliet, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Vestia Rotterdam Hoogvliet en Woonbron Hoogvliet.
(Voor meer informatie: Informatiecentrum Hoogvliet, Eveline Boels, 010 - 231 02 22)


Burgemeester Opstelten opent Nacht van de Fooi
Burgemeester Ivo Opstelten opent op zaterdag 2 juni om 16.30 uur de Nacht van de Fooi op het Stadhuisplein (voor bar Coco-nuts). Als openingshandeling zal de burgemeester op traditionele wijze een biervat aanslaan. Op zaterdag 2 juni kan iedereen in Rotterdam, Amsterdam, Groningen, Delft, Utrecht, Nijmegen en Breda stappen voor arme landen. Alle fooi die op deze dag in de deelnemende horecagelegenheden wordt gegeven, gaat naar kleinschalige, duurzame projecten in arme landen. Behalve geld inzamelen voor de projecten wordt het uitgaanspubliek bewust gemaakt van de noodzaak van hulp in arme landen.
(Voor meer informatie: voorzitter Nacht van de Fooi, Anneke Remijn, tel. [op verzoek verwijderd. redactie Nieuwsbank])


Wethouder Bolsius bij AD Rotterdams Dagblad Cup
Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) reikt op zaterdag 2 juni om 17.45 uur de AD Rotterdams Dagblad Cup uit bij voetbalvereniging DEH Musschen op de Oldegaarde in Rotterdam. In de voorafgaande finale nemen de voetbalelftallen DOTO en Excelsior Maassluis het tegen elkaar op. Naast de felbegeerde cup krijgt de winnaar een check ter waarde van E 4000,-.
(Voor meer informatie: AD/RD, Annemiek Wiekamp, tel. 010 - 406 6117)


Wethouder Bolsius spreekt bij finale "Ons Kluppie 2007"
Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) spreekt zondag 3 juni tussen 17.15 en 17.30 uur tijdens de live-uitzending van de finale van "Ons Kluppie 2007" op Radio Rijnmond. In de uitzending praat de wethouder met anderen over verenigingssport in Rotterdam. Daarna maakt een deskundige jury de winnaar van "Ons Kluppie 2007" bekend. "Ons Kluppie 2007" is een samenwerkingsproject van RTV Rijnmond en Rotterdam Sportsupport. Met dit project kunnen alle Rotterdamse verenigingen meedingen naar de titel "Ons Kluppie 2007", wat staat voor de leukste en meest bijzondere vereniging van Rotterdam. De winnende vereniging krijgt een cheque van E 2.500,- en een televisiereportage op TV Rijnmond. De finale vindt plaats in de kantine van korfbalvereniging RKC op Abeelweg 15 in Hillegersberg-Schiebroek.
(Voor meer informatie: Rotterdam Sportsupport, Martin van Berkel, tel. 010-242 9315)


Wethouder Karakus beoordeelt maquettes gemaakt door kinderen
Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) neemt zondag 3 juni van 10.00 uur tot 12.00 uur zitting in de jury van een architectuurevenement van Stichting Rotterdam Bouwt! Het evenement vindt plaats aan de voet van de Euromast aan de Parkhaven 20. Kinderen krijgen hier de gelegenheid om een eigen gebouw te ontwerpen en een maquette te maken. Met dit evenement wil organisator Stichting Rotterdam Bouwt! stimuleren dat kinderen meer oog krijgen voor bestaande en nieuw te bouwen gebouwen.
(Voor meer informatie: Stichting Rotterdam Bouwt!, Marjan Lodewijk,


tel. 010 - 213 1914)

Wethouder Kaya opent tentoonstelling FORM and the City
Wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) opent op zondag 3 juni om 11.00 uur de tentoonstelling Form and the City in het deelgemeentekantoor Feijenoord, Maashaven O.z. 230. De tentoonstelling vloeit voort uit de masterclass FORM and the City, van 21 mei t/m 1 juni. Met de opdracht 'ontwerp een gebouw waarin de nieuwe kracht van Rotterdam Zuid tot uitdrukking komt' zijn 60 studenten uit binnen- en buitenland aan de slag gegaan tijdens de masterclass. FORM and the City wordt georganiseerd door de architectuurbiënnale en het Berlage Instituut, samen met de Columbia University in New York.
(Voor meer informatie: projectbureau Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, Rinske Brand, tel. 010 - 206 0041 of 06 - 2884 6834)


Burgemeester Opstelten bij oprichting World Association of Eye Hospitals
Burgemeester Ivo Opstelten is op zondag 3 juni om 18.00 uur aanwezig bij de oprichting van de World Association of Eye Hospitals (WAEH). De WAEH wordt opgericht door het Moorefields Eye Hopital te Londen, het National Eye Centre in Singapore en het Oogziekenhuis Rotterdam. Doel van de WAEH is het mogelijk maken van een internationale vergelijking van oogziekenhuizen en afdelingen oogheelkunde op bedrijfskundig en medisch gebied. Samenwerking op internationaal niveau zal een wederzijds voordeel opleveren rondom de oogzorg van de patiënten en kennisoverdracht van de ziekenhuizen.
(Voor meer informatie en locatie opening: Oogziekenhuis Rotterdam, Maaike van Zuilen, tel. 010 - 401 7684 of 06 - 4563 2117)


En verder....
ontbijt wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) op dinsdag 29 mei om 8.30 uur met delegaties uit deelgemeenten die meedoen met de Europese Dag van de Buren. Het "drijvend ontbijt" vindt plaats op de Spidoboot James Cook. De wethouder zal tijdens het ontbijt ingrediënten verzamelen voor het "burenlied", dat tijdens de officiële opening van de Europese Dag van de Buren later op de ochtend ten gehore wordt gebracht.
(Voor meer informatie: Opzoomer mee, Johan Janssens, tel. 010 - 213 1055)


houdt wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) op vrijdag 1 juni om 19.00 uur een toespraak over het Rotterdams woonbeleid tijdens een diner met een Spaanse delegatie van bestuurders. Het diner vindt plaats aan boord van de Spido boot 'Ostara'.
(Voor meer informatie: OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, Gré Ploeg, tel. 010 - 489 7803)


noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam