Vluchtelingenwerk Nederland

26-05-2007

VluchtelingenWerk Nederland blij met pardon

persbericht

Amsterdam, 26 mei 2007 --- VluchtelingenWerk Nederland is blij met de pardonregeling die zojuist bekend is gemaakt. `Er is hiermee een einde gekomen aan de uitzichtloze situatie van veel mensen. Zij kunnen nu eindelijk weer vooruit kijken en een toekomst opbouwen', aldus een verheugde Edwin Huizing, directeur VluchtelingenWerk.

De grote lijnen van de regeling waren al bekend: iedereen die voor 1 april 2001 in Nederland asiel heeft aangevraagd, die hier onafgebroken is en waarbij geen sprake is van contra-indicaties, komt in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Nu zijn de criteria ook duidelijk. VluchtelingenWerk is vooral erg positief over het feit dat gezinnen in beginsel niet uit elkaar worden gehaald. Huizing; 'We moeten nog wel het verloop van het kamerdebat afwachten en het definitief worden van de regeling, maar alles wijst erop dat het een ruime regeling gaat worden. Laten we hopen dat het snel wordt afgerond en de uitvoering kan beginnen.'

VluchtelingenWerk zet zich al sinds 1998 in voor een pardonregeling voor mensen die onder de oude vreemdelingenwet jarenlang op een beslissing wachtten of niet terug konden keren. Met landelijke, regionale en lokale acties en inzet van vele organisaties, gemeenten en particulieren is het gelukt deze mensen een gezicht te geven en de regeling mogelijk te maken. `Het is vooral een grote doorbraak voor al die mensen die hier al jarenlang zijn. Zij kunnen nu echt gaan meedoen met de samenleving. VluchtelingenWerk zal in ieder geval doen wat ze kan om een bijdrage te leveren aan hun inburgering en toeleiding naar de arbeidsmarkt', aldus Huizing.