Socialistische Partij

"Eindelijk een Generaal Pardon"

26-05-2007 * De SP-fractie is blij dat er voor veel mensen eindelijk een einde komt aan een hele lange periode van onzekerheid. Duizenden mensen die voor 1 april 2001 een asielaanvraag hebben gedaan weten nu zeker dat zij hun bestaan in Nederland op kunnen gaan bouwen. "Er zitten nog wel enkele forse haken en ogen aan de regeling, maar de opluchting overheerst op dit moment", aldus Tweede-Kamerlid Jan de Wit.

De SP heeft al voor de Kamerverkiezingen van 2002 gepleit voor een generaal pardon. Het probleem van de grote onzekerheid voor de mensen die onder de oude Vreemdelingenwet waren binnengekomen werd echter niet opgelost. Eerst na de verkiezingen van november 2006 was er een Kamermeerderheid voor een generaal pardon. Nadat het generaal pardon in het regeerakkoord terecht is gekomen heeft Jan de Wit herhaaldelijk aangedrongen op het snel invoeren ervan. Het heeft uiteindelijk wel erg lang geduurd, maar de opluchting overheerst. Jan de Wit: "Veel mensen hebben veel te lang in onzekerheid gezeten."

Inmiddels is ook een accoord gesloten met de gemeenten via de VNG. Het te sluiten bestuurlijk akkoord met de gemeenten kon nog een hindernis betekenen. Van de gemeenten wordt namelijk gevraagd af te zien van noodopvang voor mensen die niet onder het generaal pardon gaan vallen. Volgens staatssecretaris Albayrak zal het geen probleem opleveren, zij is optimistisch gestemd over de te nemen maatregelen: mensen die niet onder het pardon vallen zullen worden uitgezet, de gemeenten mogen hen geen onderdak meer geven. Volgens Jan de Wit ligt het iets genuanceerder. "Het is niet voor iedereen meteen duidelijk of hij wel of niet onder het pardon valt. Zo hebben niet alle uitgeprocedeerden steeds in een gemeentelijke noodopvang gezeten, maar b.v. bij particulieren ingewoond. Dat punt zal zeker in de komende debatten over het generaal pardon een rol gaan spelen.

Datzelfde geldt voor de uitsluitingsgronden van het pardon 'gevaar voor de openbare orde en gevaar voor de nationale veiligheid'. Zelfs als straffen nog niet onherroepelijk zijn geworden mogen ze wel al worden meegeteld. En wat moet er gebeuren met de mensen die van oorlogsmisdaden worden verdacht maar bij wie dat nog nooit is aangetoond? En hoe zit het met de kinderen van deze mensen, die misschien hier zijn geboren en opgegroeid? Jan de Wit: "Er blijft inderdaad nog het een en ander over voor de Tweede Kamer om in het komende debat met staatsecretaris Albayrak op te lossen. Dat ga ik natuurlijk proberen." .