Politie Groningen

Zaterdag 26 mei 2007

Provincie Groningen, 26-05-2007

Groningen: hennepkwekerij opgerold

In een woning aan de Radijsstraat in Groningen is vrijdagavond een hennepkwekerij ontmanteld. Er kwam een melding binnen bij de politie van wateroverlast en stroomstoringen bij omwonenden. In de woning trof de politie 346 planten en 222 stekken aan. Op de eerste verdieping stond de vloer blank. De hennep en de gebruikelijke kweekapparatuur zoals lampen, filters en ventilatoren zijn in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. Het energiebedrijf constateerde dat de elektriciteit buiten de meter om werd afgetapt. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij.

In het kader van het convenant Aanpak thuisteelt van hennep worden ook de gemeente, de woningbouwvereniging en de belastingdienst ingelicht. Wateroverlast is slechts één van de vormen van overlast die omwonenden van een hennepkwekerij kunnen ondervinden. Ook geluidsoverlast en stankoverlast kunnen voor problemen zorgen. Daarnaast is er, zeker als er illegaal stroom wordt afgetapt, een verhoogd brandgevaar. Tips over een mogelijke hennepkwekerij kunnen altijd bij de politie gemeld worden via 0900-8844. Tips kunnen ook anoniem doorgegeven worden via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Groningen: politie zoekt getuigen beroving

De politie is op zoek naar getuigen van een beroving in de Petrus Hendrikszstraat. Een 25-jarige Groningse fietste daar vrijdagnacht even na twee uur. Een man fietste voor de vrouw bijna twee andere vrouwen omver en remde toen plotseling. De Groningse moest ook hard remmen, waarop de man haar van de fiets duwde. Hij ging er met haar schoudertas vandoor. De man is weggefietst in de richting van de Korreweg. Het gaat vermoedelijk om een blanke man met een normaal postuur en ongeveer 1.80 m lang. Mensen die meer informatie hebben over het incident of over de identiteit van de verdachte, worden verzocht contact op te nemen met Regiopolitie Groningen, via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Groningen: aanhouding na mishandeling

De politie heeft vrijdagnacht in de Peperstraat een 31-jarige Stadjer aangehouden. De man wordt er van verdacht na een woordenwisseling een 19-jarige vrouw uit Marum met een bierglas op het hoofd te hebben geslagen. De vrouw moest door het ambulancepersoneel aan een hoofdwond worden behandeld. De verdachte had na het voorval de horecagelegenheid verlaten. Enige tijd later kon hij alsnog worden aangehouden. De man is ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: gordelcontrole

Een 30-jarige man uit Groningen is vrijdagochtend aan de Noorderhaven in zijn woonplaats aangehouden. De man zat als bijrijder in een auto. Hij werd in eerste staande gehouden omdat hij zijn gordel niet droeg. Aangezien hij vervolgens de agenten begon te beledigen, is hij aangehouden. De man mocht na verhoor het bureau verlaten.

Groningen: alcomobilist ingesloten

Een 34-jarige automobilist uit Groningen is vrijdagavond ter ontnuchtering ingesloten. De man reed al claxonnerend naast twee fietsers over de Pop Dijkemaweg in zijn woonplaats. In eerste instantie negeerde hij een stopteken, maar een motorrijder kon de man toch aan de kant zetten. Het is niet gelukt om een blaasproef met goed gevolg af te leggen. Vervolgens is een bloedproef gevorderd. De Stadjer wilde hier eerst niet aan meewerken. Toen hem duidelijk werd dat dan zijn rijbewijs ingevorderd zou worden, verleende hij toch medewerking. De bloedproef moet uitwijzen of de man onder invloed reed. De man is ter ontnuchtering ingesloten en moet nog gehoord worden.

Groningen: snorfietser onder invloed

De politie heeft vrijdagnacht het bromfietscertificaat ingevorderd van een 31-jarige snorfietser uit Groningen. De man reed over de hoofdrijbaan van de Johan van Zwedenlaan in zijn woonplaats. Hij trok de aandacht van agenten, omdat hij over het naastgelegen fietspad had moeten rijden. Bij controle bleek hij onder invloed van 1,45 promille alcohol. Hierop moest hij zijn certificaat inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen/Stadskanaal: beginnend bestuurders onder invloed

Op de Van Iddekingeweg in Groningen is een 25-jarige beginnend bestuurder uit Groningen aangehouden. De man reed vrijdagnacht schokkend en zonder verlichting. Bij controle bleek de man onder invloed van 0,75 promille alcohol. De man werd na verhoor met een rijverbod heengezonden.

Een 27-jarige beginnend bestuurder uit Amsterdam moest zijn rijbewijs inleveren. Hij reed over de Van Slingelandtstraat in Groningen en bleek bij controle onder invloed van 0,9 promille alcohol. Hierop is het rijbewijs ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Ook een 20-jarige beginnend bestuurder uit Haren (Duitsland) moest zijn rijbewijs inleveren. Hij bleek bij controle onder invloed van 0,25 promille alcohol. Aangezien hij voor de tweede keer in korte tijd werd betrapt op rijden onder invloed, is zijn rijbewijs ingevorderd.

Usquert: minibike over de kop

Een 32-jarige man uit Usquert is vrijdagmiddag met hoofd- en rugletsel overgebracht naar het ziekenhuis. De man reed op een afgesloten terrein op een minibike. Volgens getuigen begon de man plotseling te slingeren, waarna de minibike enkele malen over de kop is geslagen. Er wordt een bloedproef afgenomen om vast te stellen of de man onder invloed was.

Oude Pekela: auto over de kop

Een 23-jarige automobilist uit Nieuwe Pekela moest zich vrijdagnacht onder doktersbehandeling stellen. De man reed over de Hooiweg in Oude Pekela. Op een gegeven moment werd hij afgeleid door wat sigarettenas. Daarna moest hij de rijrichting corrigeren, maar raakte daarbij de controle over zijn auto kwijt. De auto gleed dwars over de rotonde en sloeg een aantal keer over de kop. Via een lantaarnpaal kwam de auto tot stilstand in de berm. De bestuurder liep in elk geval schaafwonden en blauwe plekken op. De auto is afgesleept. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Nieuweschans: transportcontrole

De politie heeft vrijdagmiddag op de A7 bij Nieuweschans vrachtverkeer gecontroleerd. Eén vrachtwagenchauffeur vervoerde lading waardoor de vrachtwagencombinatie te lang en te hoog was. Bovendien was een deel van de lading niet goed bevestigd. De man kreeg drie bekeuringen van in totaal 560 euro. Nadat hij een deel van de lading had afgeladen en de rest juist had bevestigd, kon hij zijn weg vervolgen. Ook een vrachtwagen uit Duitsland was te hoog. Deze chauffeur kreeg een boete van 450 euro. Aangezien hij levend vee vervoerde, is besloten dat hij zijn lading niet hoefde af te laden. Een andere vrachtwagenchauffeur had te weinig rustig gehad. Bovendien had hij geen chauffeursdiploma bij zich. Hiervoor wordt een boeterapport opgemaakt.