'Kraamverzorgende kan rol spelen bij vroegsignalering'

Kraamverzorgenden gaan werken met een signaleringsintrument om zo problemen binnen gezinnen al in een vroeg stadium op te kunnen sporen en een goede start voor de pasgeborene mogelijk te maken. Dit instrument kan vanaf deze zomer worden ingevoerd in de kraamzorg. 'De kraamverzorgende kan hiermee een rol spelen bij vroegsignalering', aldus minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) bij de 14e Nationale Dag Kraamzorg.

Rouvoet hecht ook waarde aan een zogeheten overdrachtsprotocol binnen de kraamzorg, dat ervoor moet zorgen dat belangrijke informatie niet verloren gaat in de keten verloskunde, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg.

Volgens de minister voor Jeugd en Gezin kan Nederland mede door de deskundigheid van de kraamverzorgende bogen op een indrukkend laag aantal gevallen van wiegendood. Stierven in 1986 nog 190 baby's de wiegendood, in 2006 waren dat er elf.

Bij de allochtone gezinnen is er voor de kraamzorg nog een slag te maken, vindt Rouvoet. Onbekendheid met de kraamzorg maakt dat allochtone ouders liever directe familie bij de zorg van hun kind betrekken dan een kraamverzorgende. 'Hiermee wordt zowel moeder als kind tekort gedaan. Belangrijke informatie over wiegendood, borstvoeding en de hielprik komt dan niet aan', aldus de minister, die erop rekent dat de kraamzorg door het uitdragen van professionalisme en voorlichting deze situatie zal verbeteren.

Noot voor redacties (