KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

26-5-2007

Twee Delta Lloyd kernploegteams in de top drie

De omslag in het weer was zichtbaar op de wedstrijdbanen van de Breitling Regatta. Tegen het einde van de middag nam de wind toe en tijdsbestek. Ineens werd een voordewindsrak ook een kruisrak.

Daarna wakkerde de wind stevig aan in het voordeel van de Delta Lloyd Kernploeg. Pieter-Jan Postma scoorde een tweede en eerste plaats en staat nu tweede. In de Yngling klasse staan Renee Groeneveld, Marije Faber en Floortje Hendriksen op een derde plaats.

Finn
Pieter-Jan Postma zeilde weer heel sterk. Pas na 17.00 uur werden de Finn zeilers het water opgestuurd voor hun eerste wedstrijd. Daarin werd Postma tweede en de laatste race van de dag scoorde de gedreven Fries een overtuigende eerste plaats. Bondscoach Jaap Zielhuis zei: PJ start voorzichtig. Hij wil geen risico lopen. Daarna zeilde hij van een 12de plaats naar een tweede. Dat is knap. De volgende race kwam hij als eerste bij de bovenboei en liep daarna alleen maar uit. Postma is ze even de baas vandaag.

Yngling
Renee Groenveld, Marije Faber en Floortje Hendriksen zeilden weer goed en wisten vandaag hun derde plaats in het klassement vast te houden. De Engelse Sarah Ayton Webb gaat aan de leiding gevolgd door de Russische Ekaterina Skudina.

Mandy Mulder, Brechtje van der Werf en Marije Kampen staan zevende en het team met Janneke Hin, Annemieke Bes en Petronella de Jong staan op een elfde plaats. De boot met de meest ervaren zeilsters haalden eindelijk hun gram met een eerste plaats in de negende race. Annemieke Bes zei: Dat voelde goed. Zeker met die slechte race die we daarvoor zeilden. Maar de laatste race wisten we het zeker. We kozen de goede kant en we controleerden het hele veld van het begin tot het eind.

470-klasse Heren
De broers Coster begonnen met een overtuigende tweede plaats en een derde plaats. Ze sloten de dag af met een tiende. Daarmee staan ze op een vijfde plek in een veld van 52 boten.

Kalle Coster was echter nog niet tevreden. We zeilen goed maar dit is toch niet goed genoeg. Wat bedoel je? Het zijn goede resultaten maar we hadden een veel betere score kunnen hebben. We hebben het laten liggen. Een eerste plaats is helaas niet meer haalbaar maar we streven naar een tweede plek morgen. Dat moet kunnen.

De beste tien van het klassement in de 470 klasse zullen morgenavond de alles beslissende Medal race varen.

470-klasse Dames
De huidige wereldkampioenen in de 470 klasse werden vandaag voor de tweede keer gediskwalificeerd voor een te vroege start. In dezelfde race werd ook het andere Nederlandse 470 dames team met Lisa Westerhof en Merel Witteveen gediskwalificeerd. De teams staan nu 12de en 13de in het klassement.

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout stonden half kleumend hun boot af te tuigen na acht uur op het water te zijn geweest. De Koning zei, Er zaten teveel boten aan de linkerkant van de startlijn. Dan komen de eerste te vroeg te dichtbij de pinboei en die moeten afremmen. Dan moeten we allemaal oploeven en wij waren over de lijn.

Daarna revancheerden beide teams zich sterk en scoorden De Koning en Berkhout een tweede plaats en Westerhof en Witteveen een vierde.

Nog een plek bij de eerste tien? Berkhout glimlachte en knikte en zei zelfverzekerd: Even hard varen morgen.

Lisa Westerhof zei: Wel balen van die valse start. We hadden zo een mooie positie maar het ging net niet goed. Witteveen vulde haar stuurvrouw aan: Maar die vierde plek daarna is hoopvol.

RSX Windsurfer
De Nederlandse windsurfers kwamen weer uitgeput van het water. Verzuurd van het pompen met hun zeil omdat er weinig wind stond. Ze hadden nog geen voet op de wal gezet en de wind nam fors toe. Ze eindigden bijna gebroederlijk op een 16de, 17de en 18de plaats in de laatste race. Beste Nederlander is Dorian van Rijsselberghe op een tiende plaats. Joeri Passchier staat dertiende en Casper Bouman 15de.