Partij van de Arbeid

Akkoord over pardonregeling

26-05-2007 11:56

Binnen 100 dagen na het aantreden van staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak is het zover: de afspraken over het afhandelen van de oude Vreemdelingenwet zijn gereed. Het kabinet heeft ingestemd met de pardonregeling en Albayrak tekende een akkoord met de gemeenten over de uitvoering en toepassing van de pardonregeling: Ik ben een tevreden mens: op één dag niet alleen een bestuurlijk akkoord met de VNG, maar ook de presentatie van de pardonregeling.

In het coalitieakkoord staat dat de pardonregeling gekoppeld moet zijn aan bestuurlijke afspraken met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Albayrak: De gemeenten zijn mede verantwoordelijk voor het creëren van de randvoorwaarden voor een zorgvuldige en snelle uitvoering van het vreemdelingenbeleid en de regeling in het bijzonder. Daarom heb ik afspraken gemaakt die waarborgen dat de mensen die onder deze regeling vallen zo snel mogelijk participeren in de Nederlandse samenleving.

Er is volgens Albayrak nu wederzijds vertrouwen om te zorgen dat er vooruit gekeken kan worden. Dat alle partners gezamenlijk kunnen zorgen voor een blik naar de toekomst, waarin mensen die lang in onzekerheid hebben verkeerd zich kunnen richting op werk, opleiding en ontplooiing in de Nederlandse samenleving. Albayrak: Met deze pardonregeling kunnen we de oude Vreemdelingenwet eindelijk afhandelen, komt er een eind aan een maatschappelijk breed gevoeld probleem en kan de Vreemdelingenwet 2000 voluit worden uitgevoerd.

De PvdA is erg blij met het akkoord. PvdA-woordvoerder Hans Spekman: De PvdA heeft zich al jaren sterk gemaakt voor een pardonregeling voor de groep van asielzoekers die asiel hebben aangevraagd onder de oude Vreemdelingenwet, omdat wij vonden en vinden dat een einde moest worden gemaakt aan de jarenlange onzekerheid waarin deze mensen verkeerden. Mensen die al heel lang in Nederland zijn. Mensen die hier vrienden hebben, wiens kinderen hier op school en sportvereniging zitten. In de samenleving is hiervoor veel steun.'