Politie Noord-Holland-Noord

Luilak in Noord-Holland Noord

Veel extra inzet politie, verschillende aanhoudingen, relatief weinig vernielingen en veel in beslag genomen boter en eieren

Regio Noord-Holland Noord, 26-05-2007 o Met de inzet van extra personeel in de politieregio Noord-Holland Noord is veel vernieling en vervuiling voorkomen. Toch hebben bewoners van het gebied nog veel overlast ervaren van jongeren die woningen besmeurden met levensmiddelen. Er zijn diverse aanhoudingen verricht en veel eieren, boter en meel is in beslag genomen. Ook zijn er verschillende aanhoudingen verricht wegens vernielingen en baldadigheid.

Alkmaar en omgeving

In Alkmaar is de gehele nacht en ochtend extra personeel ingezet en waren agenten in de hele stad opvallend en ook onopvallend agenten aanwezig. Op de Wielingenweg werd rond 5.30 uur een 18-jarige man uit Alkmaar aangehouden. Hij maakte deel uit van een grote groep jongeren en wordt verdacht van het lopen over een auto. Die raakte hierdoor beschadigd. Ook zou de groep zich schuldig hebben gemaakt aan het stuktrappen van een bloembak. In ieder geval één bushokje werd vernield en besmeurd, dit gebeurde in de Saskerstraat. Agenten in een onopvallend voertuig konden op de Mandenmakerstraat werd een 19-jarige Alkmaarder aangehouden die op dat moment bezig was met het bekladden van de muren van een fietstunnel nabij het Jan Arentzcollege. Een spuitbus is in beslag genomen en de man kon mee naar het bureau.

Op de Johanna Nabestraat werden ruiten van een woning ingegooid.

In Limmen stond een groep jongeren op de Rijksweg. Een van hen had eieren en meel bij zich. Dit is in beslag genomen. Zaterdag mag de verdachte de spullen weer ophalen op het politiebureau.

Heerhugowaard

In Heerhugowaard werd met name op de mountainbike extra gesurveilleerd in de woonwijken. Er is van veel jongeren materiaal afgepakt als boter en eieren. Toch zijn van vijf woningen ruiten ingegooid in met name de Rivierenbuurt. Ook zijn er bushokjes vernield en zijn veel autos en woningen besmeurd met onder andere boter. Op de Uiterwaard kregen een 15-jarige meisje uit Heerhugowaard en 16-jarig meisje uit Beverwijk een bekeuring omdat zij ruiten met boter besmeurden. Een 24-jarige man uit Heerhugowaard werd rond 1.30 uur aangehouden. Hij was hier samen met twee tot drie andere personen bezig met het vernielen van een fiets op de Lijsterbesstraat.. De mannen gingen er vandoor, maar de 24-jarige werd door de politie bij de kraag gegrepen en kon mee naar het bureau.

Op de Oosttangent zijn twee 15-jarige jongens uit Heerhugowaard aangehouden omdat ze onder andere eieren en boter vanaf de fietsbrug bij de Oosttangent op autos gooiden. De twee werden voor de nacht ingesloten omdat het hier gaat om een levensgevaarlijke handeling. Inmiddels heeft een aantal automobilisten aangifte gedaan. Zij zijn gelukkig met de schrik vrij gekomen maar er is wel schade aan voertuigen ontstaan.

Bewoners reageerden positief op de extra bikesurveillances van de politie in de gemeente Heerhugowaard.

Hoorn

In Hoorn werd extra personeel ingezet, intensief gesurveilleerd en werd ook veel samengewerkt met partners zoals de gemeente en winkeliersverenigingen. Ook hier kreeg de politie veel meldingen van geluidsoverlast en baldadigheid vanuit met name de wijken Risdam en de Grote Waal. Ook kwamen er meldingen van overlast door vuurwerk. De politie is zo vaak als mogelijk was ter plaatse gegaan (of was al in de wijk aanwezig) om eventuele verdachten aan te houden. Op de Dubbele Buurt is rond 2.15 uur een 28-jarige man aangehouden die een stuk vuurwerk uit zijn auto gooide. In zijn auto lag meer vuurwerk dat in beslag is genomen. De politie heeft veel jongeren aangesproken en in de gaten gehouden en op onder andere het Galjoen en de Matissehof spullen als eieren en meel in beslag genomen van een groep van vijf. Er zijn verschillende jongeren aangehouden wegens het plegen van vernielingen (bushokjes)of het besmeuren van eigendommen met rotzooi. Op het Karveel is door een bewoner een 18-jarige man uit Hoorn aangehouden. Hij herkende hem als een van de personen die het raam van zijn woning had ingegooid. De man is overgedragen aan de politie en meegenomen naar het bureau.

In Abbekerk kwam de melding dat er zogenaamde Croftybommen werden gegooid. De politie trof hier de sporen van aan op het wegdek van de Dorpsstraat.

Schagen en Wieringerland

In Schagen werd een raam van een woning aan de Rembrandlaan ingegooid met een steen. Er zijn wel verdachten gezien. Later op de avond werd een grote groep jongeren gesignaleerd op de Abeelstraat. Hun eventuele betrokkenheid bij de vernieling op de Rembrandlaan wordt door de politie onderzocht.

In de gemeente Harenkarspel is de gehele nacht en ochtend extra gesurveilleerd. Ook hier werden spullen als eieren, meel, kaarsen en pindakaas van jeugd in beslag genomen. Hier en daar werden wel ramen van autos beklad met troep. Vermoedelijk zijn er geen spullen vernield. Er is de gehele nacht geen melding gekomen van overlast van de bewoners van de gemeente.

In Anna Paulowna zijn verschillende ramen van woningen ingegooid, onder andere aan de Kemphaanlaan en de Van Wijkstraat. Op de Kemphaanlaan werden twee jongens van 12 en 14 jaar oud aangehouden omdat ze autos aan het besmeuren waren met boter. Beiden kregen een bon.

In de Wieringerwaard werden op de Trambaan jongeren aangehouden die spullen als eieren en boter bij zich hadden. Dit is door de politie in beslag genomen en de namen zijn genoteerd.

In Wieringerwerf konden rond 4.30 uur op de Dorsmolen allerhande spullen die bedoeld waren om huizen te bekladden worden ingenomen. Een groep jongeren had in tassen spullen bij zich als spuitbussen, viltstiften en wasmachinepoeder.

Ook in t Veld werd een potentieel vervuilend voorwerp, een kitspuit, van een 14-jarig meisje in beslag genomen.

Den Helder

In Den Helder was er extra toezicht in de stad. Het bleef relatief rustig. Toch zijn er aan de Torplaan twee ramen van bushokjes vernield en werd een raam van een snackbaar aan de Ooievaarstraat ingegooid. In Tuindorp had de wijkagent een prijs geregeld voor de leukste luilakvierder. Die werd gewonnen door een jongen uit de buurt. Hij won een ouderwetse wekker met grote bellen er bovenop.

Op de Boerhaavestraat zijn rond 4.15 uur twee mannen van 21 en 31 jaar uit Den Helder aangehouden. Zij worden verdacht van het vernielen van autos op de Brakkeveldweg. Beide mannen waren zodanig onder invloed van alcohol dat ze ook een bon kregen wegens openbare dronkenschap.

Laatst gewijzigd 26-05-2007 13:10 | © Politie Noord-Holland Noord |