Actie Openheid Irak


Werkgroep SP Epe voor openheid over de Nederlandse steun aan de Irak-oorlog

EPE, 20070521 -- De werkgroep SP Epe voert zaterdag 2 juni 2007 in Epe actie voor openheid over de Nederlandse steun aan de Irak-oorlog. We openen op zaterdag een symbolische doofpot waarin Epenaren hun vragen over de steun aan de rampzalige oorlog kunnen deponeren, tevens worden er zo veel mogelijk handtekeningen opgehaald in het kader van de landelijke Irak-actie van de SP. De SP pleit voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun voor de Amerikaanse inval.

Nadat de SP-motie voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse betrokkenheid bij de Irak-oorlog het niet haalde, besloten de SP en ROOD (jongeren in de SP) hier alsnog steun voor te vragen onder de Nederlandse burgers. De SP wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de informatie waar de Nederlandse regering haar steun aan de oorlog tegen Irak op heeft gebaseerd. Onderzoek in Amerika en Engeland heeft aangetoond dat belangrijke informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak niet juist was. President George Bush en premier Tony Blair hebben dat openlijk toegegeven. Het is hoog tijd dat er ook in Nederland volledige openheid van zaken wordt gegeven over de steun aan de oorlog tegen Irak. Desondanks doet de Nederlandse regering er alles aan om in Nederland het deksel op de doofpot te houden. De PvdA, aanvankelijk overtuigd voorstander, heeft het onderzoek weg onderhandeld tijdens de formatie. De Tweede Kamer wees een parlementair onderzoek af, dankzij een blokkade van coalitiepartijen CDA, CU en PvdA. Later dit jaar, in juni, zal een soortgelijke stemming in de nieuwe Eerste Kamer aan de orde komen.

De SP vindt dat het afgelopen moet zijn met deze geheimzinnigheid en blijft pleiten voor een parlementaire enquête. De handtekeningenactie is bedoeld ter ondersteuning van het pleidooi voor een onderzoek dat de SP in de Eerste Kamer zal houden. Het is dus erg belangrijk dat er heel veel handtekeningen komen. De doofpot-actie van de werkgroep SP Epe maakt deel uit van een landelijke campagne die de SP voert. Op 26 mei en 2 juni 2007 van 11.00 tot 14.00 uur staan we in Epe voor het inzamelen van kritische vragen en handtekeningen.





Ingezonden persbericht