Ingezonden persbericht

FC Carl Zeiss Jena en ASC Diecko de la Medina opnieuw naar Ruurlo

De deelnemers voor de 23ste editie van het Internationaal Karel Stegeman A-jeugd Toernooi staan vast. De vier Nederlandse teams die hun deelname hebben toegezegd zijn Roda JC, NEC, De Graafschap en uiteraard het team van VV Ruurlo.
De buitenlandse inbreng komt dit jaar van FK Inter Bratislava, FK Cukaricki-Stankom, IF Elfborg en ASC Diecko de la Medina, die allen dit jaar ook hebben deelgenomen, FC Carl Zeiss Jena (Duitsland) en Helsingborgs IF, die na één of meerdere jaren opnieuw aan de start verschijnen, en van twee debutanten, Het Belgische KV Kortrijk en de huidige nummer één in Oostenrijk, BNZ Vorarlberg.

Nederlandse inbreng
Roda JC en De Graafschap hebben hun uitnodiging voor 2007 verdiend door hun goede prestaties op het IKST 2006. Roda JC werd dit jaar tijdens haar debuut in Ruurlo zeer verdienstelijk vierde en de regionale trots uit Doetinchem wist beslag te leggen op de zesde plaats. De Graafschap doet het, na vorig seizoen te zijn gepromoveerd, zeer verdienstelijk in de Eredivisie. Hetzelfde kan van de club uit Kerkrade worden gezegd, met dit verschil dat Roda JC is gepromoveerd van de 2e naar de 1e divisie.

Ruurlo Onder-21 zal ook volgend jaar weer van de partij zijn. Met een gedegen voorbereiding en dito instelling hangt er wellicht weer de een of andere verrassing in de lucht.

De koploper uit de 1ste divisie B, NEC Nijmegen, heeft de laatste vacature in het deelnemersveld ingevuld. De club uit Nijmegen heeft tussen 1994 en 2004 acht keer aan het toernooi deelgenomen, maar gaf in 2005 aan geen toernooien meer te willen spelen aan het eind van een seizoen. Door wat wisselingen in de leiding is men inmiddels op dit standpunt teruggekomen en heeft de club aangegeven weer in een deelname geïnteresseerd te zijn.

Buitenlanders op herhaling
Vanwege hun respectievelijke eerste, tweede en vijfde plaats op het IKST 2006 zijn FK Inter Bratislava, FK Cukaricki-Stankom en IF Elfsborg onmiddellijk na het afgelopen toernooi uitgenodigd voor de komende uitgave. Het trio had niet veel bedenktijd nodig om positief op de ontvangen uitnodiging te reageren. (Het als derde geïndigde Silkeborg IF heeft dezelfde uitnodiging overigens niet geaccepteerd. De Denen vinden ons toernooi volgend jaar niet in hun technische programma passen.)

Hoewel ASC Diecko de la Medina dit jaar de beste speler en de topscorer van het toernooi in de gelederen had, zijn de Senegalezen in eerste instantie niet uitgenodigd voor 2007. Hun tegenvallende elfde plaats was hier de aanleiding toe. Wel hebben heeft de organisatiecommissie van het IKST de club aangegeven dat zij eventueel voor een hernieuwd optreden in aanmerking kunnen komen als zij aan kunnen geven met een sterker team binnen de lijnen te kunnen komen. Op 9 november jl. Is de technisch directeur van de club, de heer Bira Lo, speciaal naar Ruurlo gekomen om de IKST-organisatie ervan te overtuigen dat de club uit Dakar er alles aan gelegen is met een zeer sterk team naar ons land te komen volgend jaar. Op basis van de hierbij door hem gehanteerde argumenten is Diecko te verstaan gegeven dat zij ook in 2007 welkom zijn.

Op herhaling 'met vertraging'
In 2005 debuteerde voormalig DDR-topclub, FC Carl Zeiss Jena, op het IKST. De Duitsers kwamen, zagen en overwonnen. Helaas was het team uit Jena dit jaar niet in staat de Karel Stegeman Wisselbeker te verdedigen. Tijdens het Pinksterweekeinde moest de ploeg nacompetitie spelen voor een plaats in de Bundesliga, waardoor ze het toernooi in Ruurlo aan zich voorbij moest laten gaan. Helaas ging hetzelfde weekeinde ook de promotie aan de neus van Carl Zeiss voorbij. Dit jaar komen de Duitsers terug naar Ruurlo. Spelen van nacompetitie lijkt op dit moment geen enkel gevaar, want het team staat nu reeds ver voor in de huidige competitie en zal zeer waarschijnlijk in het volgend seizoen weer Bundesliga spelen.

Van 1990 tot 2001 nam Helsingborgs IF maar liefst elf keer aan het IKST deel. Hierbij wist de club uit het zuiden van Zweden niet minder dan acht keer door te dringen tot de halve finales. De frustratie het toernooi nooit gewonnen te hebben was groot bij de Zweden. Wellicht lukt het de rood-blauwen bij hun twaalfde optreden, want ook dit jaar heeft HIF weer een zeer sterk A-elftal, aldus Jan Mak de Nederlandse trainer van 'concurrent' IF Elfsborg. Het eerste team van Helsingborg wist vorige week overigens, met ex-Feyenoorder Henrik Larsson in de gelederen, een hoofdprijs in de wacht te slepen door de Zweedse beker te winnen. Gefle IF werd met 2-0 verslagen

Debutanten
De kop van de Oostenrijkse TOTO Jugendliga ziet er op dit moment als volgt uit:

1. BNZ Vorarlberg 12 - 28
2. AKA St. Pölten 12 - 26
3. FSA Austria Magna 12 - 26
4. AKA SK Sturm Graz 12 - 24

Hoewel velen de naam niet veel zal zeggen, is de toernooiorganisatie content met het debuut van het A-team van BNZ Vorarlberg, Budesliga Nachwuchs Zentrum Vorarlberg, op het IKST. Het vertegenwoordigende team van de Vorarlberger Fußballverband speelt al een aantal jaren een prominente rol in de hoogste Oostenrijkse speelklasse en was in 2002 al eens landskampioen.

KV Kortrijk is opgericht in 1971 en heeft sindsdien 16 jaar in de hoogste Belgische divisie gespeeld. Op dit moment speelt de club een klasse lager, maar beschikt het wel over een zeer sterke, met een bronzen label bekroonde, jeugdopleiding. Deze opleiding bracht talenten als Stefaan Tanghe, Emile Mpenza, Mbo Mpenza en Lorenzo Staelens voort. Overigens is deze laatste nu technisch directeur van de club.

De selectie die op het IKST zal aantreden is een selectie gedestilleerd uit drie verschillende teams, namelijk: KV Kortrijk 2, Jong KV Kortrijk en KV Kortrijk Onder-19. Het betreffen allemaal spelers die geboren zijn in 1988 en 1989. Het is een jonge, technisch sterke groep die het niveau haalt van teams als AA Gent en Club Brugge. Daar het samengestelde team niet in een competitie uitkomt, speelt het regelmatig oefenwedstrijden tegen clubs als bijvoorbeeld Club Brugge, Anderlecht, FC Köln en ADO Den Haag.

Als om de één of andere reden een buitenlands team in een vroeg stadium verstek zou moeten laten gaan, dan is het niet uitgesloten dat er een nieuwe debutant aan het deelnemersveld kan worden toegevoegd. Het Turkse Antalyaspor heeft namelijk aangegeven in deelname aan het toernooi geïnteresseerd te zijn. De Turken, die momenteel op de negende plaats in de hoogste jeugdklasse staan, meldden zich echter een week nadat we met de buitenlandse ploegen rond waren en visten dus net achter het net. De toernooiorganisatie heeft de club echter gevraagd of het eventueel in een later stadium alsnog een beroep op hen kunnen doen.

Het Internationaal Karel Stegeman A-jeugd Toernooi wordt op 26, 27, 28 mei 2007 gehouden op sportpark 't Rikkelder aan de Fürstenauerstraat 2 in Ruurlo.

---

Einde persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met IKST-organisator Hans Schurink.
T. 0573 - 45 31 48
M. 06 - 18 60 75 28
F. 055 - 52 83 950
E-mail:ikst@planet.nl
Website:www.karelstegemantoernooi.nl en www.achterhoekvoetbal.nl

---- --