Ingezonden persbericht

Toneelgroep Oostpool speelt de vrolijke nachtmerrie Alptraum (première 26 mei 07)

Een 'whodunnit/hediddit' voor iedereen van 8 tot 88 jaar

Toneelgroep Oostpool sluit het seizoen 2006/07 af met een zomerproductie, de vrolijke nachtmerrie Alptraum. Deze familievoorstelling voor iedereen van 8 tot 88 jaar is geschreven door huisschrijver Peer Wittenbols en geregisseerd door Ted Keijser. De voorstelling is vanaf 22 mei tot en met 10 juni 2007 te zien in Huis Oostpool in Arnhem. Daarna volgt een tournee langs een aantal Nederlandse theaters tot en met 28 juli 2007.

Je ergste nachtmerrie: je bent een clown en je komt drie muntjes inleveren bij de bank en de juffrouw achter de balie ziet je voor een overvaller aan. Kan het erger? Ja, het kan altijd erger.
Vanuit dit idee heeft huisschrijver Peer Wittenbols een nieuwe absurdistische komedie geschreven voor Toneelgroep Oostpool. Dus: een clown in het nauw, een geplaagde politieagent, een brede vrouw met kinderwens, een lieve domkop die niet luistert naar de naam Toutou, en de verslaggever die van dit alles chocola moet maken - allen in rep en roer tot deze ernstige misdaad is opgelost. Daarbij gaat de logica op zijn kop, de wereld op zijn kont en geldt de wet van de clown:
Prik hem, hij zal niet bloeden.
Vergiftig hem, hij zal niet doodgaan.
Laat hem lijden, hij zal geen pijn hebben.

Toneelgroep Oostpool heeft de afgelopen jaren een prettige traditie opgebouwd met rondreizende zomervoorstellingen, voor wie in de zomer zijn hoofd wil uitlaten.
Alptraum is tegelijk het verjaardagscadeautje van en voor regisseur Ted Keijser, die dertig jaar in het vak zit en nog steeds aangedaan is bij het zien van een rode neus en te grote schoenen. Eerder regisseerde hij bij Toneelgroep Oostpool het ontroerende Dubbeldooier (met opera) en het eveneens ontroerende Het Behouden Huysch (met ijsbeer). Alptraum heeft tevens een cast met wereldkomedianten. Komt dat zien. Uw ergste nachtmerrie wordt bewaarheid.

tekst: Peer Wittenbols, regie: Ted Keijser, dramaturgie: Rob Klinkenberg, decor: Laura de Josselin de Jong, kostuums: Dorien de Jonge, licht: Han Verweijen, muziek: Wim Conradi
Spel: Heidi Arts, Flip Filz, Olaf Malmberg, Remco Melles en Servaes Nelissen

Over Toneelgroep Oostpool
Toneelgroep Oostpool maakt actueel, aangrijpend en toegankelijk toneel met de onverwoestbare levensdrift van de mens als inspiratiebron. Toneelgroep Oostpool wil op basis van kwaliteit een breed eigen publiek aan zich binden. Het ensemble vormt een hechte artistieke eenheid en is consequent verantwoordelijk voor nieuw Nederlands repertoire.

Inhoud gaat voor alles. Als je niets te vertellen hebt, zwijg dan. Als je wel iets te vertellen hebt, zorg dan dat je gehoord wordt. Alle theatrale middelen zijn daarbij toegestaan. De voorstellingen worden gemaakt om het publiek liefst tot in het beenmerg te raken en tot zelfreflectie aan te zetten. Toneelgroep Oostpool ziet het als haar taak om een tegenkleur of tegenklank te bieden, niet om te illustreren wat al zichtbaar of hoorbaar is. Verhitte harten en geprikkelde geesten: daar mikt het gezelschap op.

Toneelgroep Oostpool bestaat sinds januari 2001 en behoort tot de grote professionele gezelschappen in Nederland. Vanuit de thuisbasis - Huis Oostpool in Arnhem - verovert het gezelschap een breed eigen publiek in de oostelijke provincies en in het hele land.



fotografie: Michaël Ferron, ontwerp: Joost Overbeek

Voor meer informatie, foto's en aanvragen van interviews kunt u contact opnemen met ondergetekende. Meer informatie over producties, Toneelgroep Oostpool en persfoto's vindt u op www.oostpool.nl.
Ik hoor graag van u!



Ingezonden persbericht