Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
25 mei 2007

BETERE INFORMATIE VOOR WERKNEMERS OVER AANVULLENDE PENSIOENPRODUCTEN

Werknemers kunnen voortaan beter worden geïnformeerd over financiële producten rondom hun pensioenregeling. Aanbieders van deze producten mogen aangeven dat hun product goed past bij de pensioenregeling van de werknemer. Nu hebben ze die mogelijkheid nog niet. De ministerraad heeft er op voorstel van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mee ingestemd de regels hiervoor aan te passen. Werknemers kunnen zo beter worden geïnformeerd over financiële producten die naadloos aansluiten op hun persoonlijke pensioensituatie. Bij de aanpassing zal gewaarborgd worden dat er sprake is van een gelijk speelveld voor alle aanbieders van dergelijke aanvullende producten.

Het kabinet heeft verder besloten dat zogeheten algemene pensioeninstellingen (API's) in de toekomst een aanvullende pensioenregeling kunnen uitvoeren. Nu kunnen uitsluitend pensioenfondsen en verzekeraars dat. Ook hiervoor is een aanpassing van de regels nodig. Met de API introduceert het kabinet een apart type instelling dat kan concurreren op de Europese pensioenmarkt. Een API zal door iedereen kunnen worden opgericht.

Met deze besluiten reageert het kabinet op adviezen van mr. B. J. Drijber en prof. dr. A.W.A. Boot over de manier waarop in Nederland de aanvullende pensioenen goed uitgevoerd kunnen blijven worden. Deze adviezen werden op 30 maart 2007 aan de Tweede Kamer gezonden. De adviezen van de heren Drijber en Boot geven het kabinet geen aanleiding om pensioenfondsen te verplichten vermogensbeheer en administratie uit te besteden. Ook tornt het kabinet niet aan de huidige pensioenpraktijk van verplichte deelname van werkgevers en werknemers aan het pensioenfonds van hun bedrijfstak. Pas na introductie van de API zal het kabinet bekijken of er aanleiding is de vormgeving van deze verplichtstelling te heroverwegen.

RVD, 25.05.2007