Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
25 mei 2007

KABINET ZET IN OP GOEDE ARBEIDSVOORWAARDEN POSTBEZORGERS

Het kabinet acht blijvend goede arbeidsvoorwaarden van postbezorgers van belang en zet een aantal acties in gang om dit te bewaken. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een brief met daarin een reactie op de door de Tweede Kamer ingediende wijzigingsvoorstellen op de Postwet.

In de brief staat dat het kabinet de onderhandelingen tussen de sociale partners over de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden in de postsector nauwgezet volgt. Het is primair de taak van sociale partners om afspraken te maken over de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers. Op korte termijn zal worden onderzocht of er zich mogelijk misstanden voordoen bij postbezorgers die betaald krijgen via een vorm van stukloon. In de Postwet zal een beschermingsmaatregel worden ingebouwd om, als de bestaande wettelijke mogelijkheden in het arbeidsrecht niet voldoende blijken, en er onverhoopt sprake is van misstanden, te kunnen optreden.

In reactie op een amendement over de tarieven voor de gewone postbezorging (de zogenaamde universele dienst) stelt het kabinet dat als het amendement wordt aangenomen de staatssecretaris van Economische Zaken de spelregels voor de totstandkoming van de tarieven vaststelt. De OPTA zal vervolgens binnen deze spelregels de starttarieven voor de postzegel vaststellen. Met dit systeem is een hoogwaardige kwaliteit van de postbezorging in Nederland tegen een redelijke prijs voor de consument gewaarborgd.

Het amendement om TNT te verplichten andere bedrijven volledig toegang te geven tot het TNT-netwerk kan volgens het kabinet technische en bedrijfseconomische problemen opleveren. Het kabinet ontraadt dit amendement dan ook. In het wetsvoorstel is bovendien al bepaald dat TNT geen onderscheid mag maken tussen haar eigen dochterbedrijven en andere postbedrijven. OPTA zal nauwgezet volgen of deze bepaling voldoende houvast biedt. Daarnaast wordt de wet zo gewijzigd dat op het moment dat OPTA aanwijzingen mocht hebben dat de postmarkt op dit punt niet goed werkt er alsnog regels over toegang tot het netwerk kunnen worden gesteld.

RVD, 25.05.2007