Vorden, Sjoerd Huisman wint 6e etappe Univé World on Wheels skeelercompetitie, 26 mei 2007


Persbericht Skatebond Nederland

www.skatebond.nl


Sjoerd Huisman winnaar zesde etappe in Vorden


Sjoerd Huisman heeft vanavond in Vorden de zesde etappe van de Univé World on Wheels-competitie gewonnen. In een spectaculaire massasprint versloeg de Noord-Hollander Ingmar Berga uit Hoogeveen, die tweede werd, en de Australiër Michael Byrne. Het was voor Huisman zijn eerste triomf dit seizoen. De Nefitrijder uit Andijk verstevigde zijn leidende positie in het klassement en gaf zijn visitekaartje af voor het NK, dat 2 juni in Nijverdal wordt verreden.


De landelijke competitie kende tot nu toe zes verschillende dagwinnaars. "Vorden is een snelle ronde. Door de hoge snelheid was het voor groepjes niet mogelijk weg te komen," aldus Huisman, die zich echter ook in een massasprint thuisvoelt.
Er waren tal van uitlooppogingen, die echter niets opleverden. Op de lange rechte stukken was het voor niemand mogelijk uit het zicht van het peloton te rijden. De gemiddelde snelheid was 38,84 km en de hoogst gemeten snelheid 45,36. Onder meer Geert Plender en Crispijn Ariëns probeerden alleen weg te rijden. Eén van de laatste kopgroepen werd gevormd door Sander de Graaff, Wim Bos en Wessel van Loon. Met vijf ronden te gaan was Geert-Jan van der Wal (Urk), de winnaar van vorige week, ontsnapt. Hij hield het twee ronden vol, terwijl Harry Kamstra (Jirnsum) naar hem toe probeerde te rijden. Met drie ronden te gaan was alles weer bij elkaar en brachten de ploegen hun sprinters in stelling. Met twee ronden te gaan was er nog een laatste uitbraakpoging van de Power-play-ploeggenoten Jan van Loon, die hersteld is van een hoofdwond, en Geert Plender.
Junior Koen Verweij (16) uit Alkmaar debuteerde succesvol bij de A-rijders met de zesde plaats. Thuisrijder Arjan Mombarg liet zich geregeld voorin zien en moest het uiteindelijk doen met de elfde plaats. Roy Boeve (Kampen), die achtste werd, blijft tweede in het klassement. Christijn Groeneveld uit Heerhugowaard (zevende) staat derde dankzij zijn constante toptienplaatsen derde.
Maandag, tweede pinksterdag, vindt de zevende etappe van de Univé World on Wheels-competitie plaats in het Noord-Hollandse 't Veld.


Ronald Mulder uit Zwolle won de sprintwedstrijd over 200 meter met klein verschil van zijn broer Michel, de drievoudig nationaal baankampioen. Karlo Timmerman werd derde, René Smit vierde en Sjoerd Huisman vijfde. De sprintwedstrijd was toegevoegd als extra attractie. De races werden verreden volgens het principe van de kortebaan: een tegen een, en de winnaar ging door naar de volgende ronde. Daarna moesten de acht snelsten het uitmaken, waarbij de broers Mulder in de finale tegenover elkaar kwamen te staan.


Dames

Bianca Roosenboom won haar eerste wedstrijd bij de dames. De 17-jarige Kampense was de snelste in de eindsprint van een grote groep, waarvan Roosenbooms ploeggenote Angeline Thomas (Australië) tweede werd en de Japanse Nachi Shinozuka derde. Roosenboom: "Dit had ik niet verwacht. Ik sprintte zo hard mogelijk, en toen ik omkeek had ik een meter of vijf." Eerstejaars senior Margo van de Merwe (17) uit Zwolle deed het goed met een vierde plaats. Het peloton was uiteen gevallen in twee grote groepen.
De beste bij de D2 was Hilde-Marije Dijkstra uit Oldetrijne op de 16e plaats.


B-rijders

Kai Bloetjes uit Oudkarspel zegevierde voor de tweede keer bij de B-rijders. De 17-jarige eerstejaars senior zette de massasprint naar zijn hand. Klassementsleider Frans van Winden uit Bergschenhoek werd tweede, Jouke Hoogeveen uit Amsterdam derde. Er waren veel ontsnappingspogingen, maar geen ervan was succesvol. De laatste kopgroep bestond, met drie ronden te gaan, uit Jochem Uithoven, Niels Steenbakker en Raymond Jansen. Maar met het ingaan van de laatste ronde was het hele veld weer compleet. Anderen die zich voorin lieten zien waren onder meer Jouke Hoogeveen, Dennis Spijkerboer, Jan Bloemert en Michiel Frankema.


C-rijders

Sven Abe Tjalma uit Beerta won zijn eerste wedstrijd bij de C-rijders. De 19-jarige Tjalma skeelert voor het tweede jaar. Hij was halfkoers ontsnapt met Pieter-Jorn Gemser uit Leeuwarden, die tweede werd, en Thies Frankema uit Arnhem, die tekende voor de derde plaats. Het drietal had een halve minuut voorsprong opgebouwd, toen Tjalma besloot er alleen vandoor te gaan met nog een paar minuten en drie ronden te gaan. Hij kreeg op zijn beurt weer 16 seconden voorsprong.
Aanvankelijk zat ook Gerrit ten Hove bij de kopgroep, maar hij moest die laten gaan. Alexander Enzerink (Warnsveld) van de thuisploeg Free-Wheel won de sprint om de vierde plek.


Veteranen

Henk Lankhof uit Aalten triomfeerde bij de veteranen. In de slotfase was hij weggereden uit een kopgroep van acht, samen met Carlo van der Zwan uit Heerde, die als tweede eindigde. Nederlands kampioen Geert Kruims uit Een legde beslag op de derde plaats. De kopgroep van acht, met ook Kees Cijsouw, Tonnie van Tongeren, Henk Smit, Jean-Luc Ostyn en Rob Jager, had bijna een minuut voorsprong gepakt op het peloton.


Uitslagen: www.skatebond.nl/speed


Voor het opvragen van de uitslagen: klik op Speed en op Wedstrijdkalender, ga vervolgens naar het betreffende evenement en
klik op de categorie die u wilt zien.

De uitslagen zijn ook te zien door onderaan het wedstrijdverslag op de link van de betreffende categorie te klikken.