Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT Hilversum, 23 mei 2007

Democratisering van het Afghaanse parlement blijft een ideaal

Ex-Tweede Kamerlid Farah Karimi zet zich in voor democratie in Afghanistan

Het televisieprogramma InFocus volgt Farah Karimi naar Afghanistan alwaar ze opleidingen verzorgt voor aspirant parlementsleden. Karimi is zelf Iraanse vluchtelinge en tot en met 2006 was ze ruim acht jaar Tweede-Kamerlid voor GroenLinks.

Na de val van de Taliban werd in Afghanistan een democratisch bestuursmodel opgezet. In vrije verkiezingen werden een president en volksvertegenwoordigers gekozen door het volk. Het democratiseringsproces in Afghanistan leek te slagen. In werkelijkheid is president Hamid Karzai door de Amerikaanse regering gekozen en het parlement wordt grotendeels bezet door dezelfde krijgsheren, drugsbaronnen en fundamentalisten die gedurende de laatste 30 jaar Afghanistan in hun greep hielden.

Tegen deze achtergrond is Karimi door de VN in Kaboel gestationeerd om het Afghaanse parlement te helpen met het democratiseringsproces. Zij heeft een mandaat voor 3 maanden.

InFocus stelt de vraag of het de internationale gemeenschap lukt om een land, dat wordt verscheurd tussen de Taliban, drugsbaronnen en warlords, naar het pad van democratie te leiden. Is democratie voor Afghanistan wellicht niet meer dan een droom, een ver verwijderd ideaal?

Andere onderwerpen in InFocus:

- het generaal pardon dreigt behoorlijk selectief te worden toegepast;
- mogen Nederlandse moslims nog wel zeggen wat ze denken en/of geloven?

InFocus

- achtergronden bij de actualiteit rond de islam en moslims -

Uitzending: zondag 27 mei 2007 om 13.00 uur op Nederland 2 Herhaling: zaterdag 02 juni 2007 om 10.30 uur op Nederland 2