PvdA Europees parlement


Op zoek naar nieuwe banden met Moskou

24 mei 2007

Jan Marinus Wiersma Een delegatie van de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement brengt van zondag 27 tot dinsdag 29 mei een bezoek aan Moskou. PvdA-europarlementariƫr en buitenlandwoordvoerder Jan Marinus Wiersma maakt deel uit van de delegatie, die onder meer ontmoetingen heeft met de minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov en Sergey Yastrzhembsky, adviseur EU-zaken van president Putin.

Ook staan er gesprekken op het programma met verschillende NGO's over de politieke situatie in Rusland en met energiebedrijven zoals Gazprom.

Inzet is nieuwe banden aan te knopen met Russische beleidsmakers. Vorige week nog mislukte de EU-Ruslandtop. Wiersma: "We moeten snel uit de huidige impasse proberen te komen. Alle inzet voor constructieve dialoog en samenwerking is welkom. Rusland is een extreem belangrijke partner op gebied van economie, energie en internationale veiligheid. Maar uiteraard zijn wij ook bezorgd over de recente ontwikkelingen in Moskou."

Wiersma reist met een deel van de delegatie van woensdag 30 mei tot vrijdag 1 juni door naar Kazachstan. In Almaty heeft hij gesprekken met oppositie en civil society-organisaties en in Astana een reeks ontmoetingen met regeringsvertegenwoordigers.