Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zondag 27 mei aanstaande

LIMBURGS MUSEUM IN VENLO VERTOONT LEVENSGANG

Op zondag 27 mei aanstaande om 14 uur vertoont het Limburgs Museum de film Levensgang van de Venlose cineast Wim Cox. De film, die vervaardigd werd in 1938, is inmiddels een klassieker in de cinematografische geschiedenis van Nederland. .

De Rooms-Katholieke Bond voor Groote Gezinnen behartigde de belangen van het kinderrijke katholieke gezin in Nederland. De organisatie exploïteerde voor dat doel onder andere een steunfonds voor uitkeringen bij noodgevallen. In 1938 gaf de bond aan het Venlose Zuiderfilm, het bedrijf van cineast Wim Cox, opdracht een propagandafilm te maken.

Nog steeds is deze documentaire een rijke bron voor wie geïnteresseerd is in het katholieke normbesef uit die periode. Interessant is bovendien dat de beeldtaal van de film expliciet aansluit bij de katholieke ethiek ten aanzien van kinderrijkdom. Zo worden moeders van grote katholieke gezinnen de hemel in geprezen, in tegenstelling tot moeders van gezinnen waarin door geboorteregeling minder kinderen voorkomen. Het beeld van een moeder die languit op een bank liggend een modetijdschrift leest, heeft een negatieve lading. Lovenswaardig daarentegen is de moeder die continu voor haar kinderen klaarstaat en haar huishoudelijke taken niet nalaat. De film is grotendeels opgenomen in Venlo, daarnast zijn er beelden te zien van Helden en Asselt.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandag 28 mei (tweede pinksterdag) 11-17 uur
overige maandagen gesloten