Digitale Gemeente Houten

De sfeer van vroeger

zaterdag 19 mei 2007 - Bron: Stichting Archeologie en Historie Schalkwijk en Tu

Feestdagen zijn vaak een goede aanleiding om terug te kijken. Op Eerste Pinksterdag (27 mei) kunt u terugkeren naar de sfeer van vroeger in dorpsmuseum Dijkmagazijn De Heul aan de Provincialeweg 70 in Schalkwijk. Daar is van 11 tot 4 uur de tentoonstelling Vrouwenzaken te zien.
In het museum is de inrichting van een woonhuis van zon vijftig jaar tot tachtig jaar geleden te zien.

Tot ver in de tweede helft van de vorige eeuw ontbreekt in veel huizen de badkamer. Na het opstaan gebeurt het wassen met water uit de lampetkan op de wastafel naast het bed. Zon slaapkamer, uiteraard met houten ledikant en ouderwetse sprei is nagebouwd in het museum.

Koken gebeurt op hout, kolen of petroleum. Een diepvries is veelal onbekend. De enige manier om groenten of zelfs vlees te bewaren is zouten of wecken. Kleding wordt vaak zelf gemaakt. In het museum is een werkboek te zien van een leerlinge van de school voor voortgezet lager onderwijs vol patronen en beschrijvingen. Ook wassen en drogen is nog niet gemotoriseerd zoals nu. Een wastobbe met stamper en wringer plus een droogrek voor de kachel is daarom ook te zien.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).