Vriendschapsbus uit Frankrijk brengt Joden en Moslims samen

25.05.2007 / 09:14 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Milli gorus nederland

Milli gorus nederland

VRIENDSCHAPBUS UIT FRANKRIJK BRENGT JODEN EN MOSLIMS SAMEN

Start Tour de l'Amitié in Amsterdam op 27 mei

De bus is een activiteit van l'Amitié Judeo-Musulmane de France. Het idee is afkomstig van de Franse rabbijn Michel Serfaty die na een ernstig incident de onderlinge banden tussen joden en moslims wil verbeteren. De bus rijdt vanaf 2005 in de zomermaanden rond in Frankrijk langs moskeeën en synagogen. Zowel de joodse als de moslim gemeenschap van Frankrijk werkt er aan mee. Dit jaar bezoekt de bus eerst Amsterdam, Den Haag en Brussel en reist dan naar Straatsburg voor ontvangst door het Europese Parlement.

Burgemeester Job Cohen ontvangt de Franse Friendshipbus om 11 uur ten stadhuize. Daarna rijdt de bus naar de Portugese synagoge en vervolgens naar de Marokkaanse El Kabir-moskee. 's Avonds gaat de bus naar het jongerencentrum Argan aan de Overtoom, alwaar aangesloten wordt bij een indoorsportfestijn tussen Marokkaanse en Joodse jongeren

Doel van de bus is voorlichting te geven over Jodendom en Islam en om positieve banden te smeden tussen moslims en joden. In de bus bevinden zich PC's met voorlichtingsmateriaal. Rond de bus zullen uitwisselingsprogramma's plaatsvinden in de vorm van rondleidingen en gesprekken tussen moskee- en synagoge-bezoekers.

Op maandag 28 mei ligt het accent op Amsterdam West. Daar bezoekt de bus allereerst de Turkse Mevlana moskee en daarna de kleine synagoge West. 's Avonds legt de bus aan bij het jongerencentrum MGT, waar een feest wordt georganiseerd voor Turkse en Joodse jongeren.