Grootste deel programma elfde Ribs&Blues bekend


Ex-gitarist Black Crowes Marc Ford naar Raalte

RAALTE, 20070318 -- Het Ribs en Blues Festival in Raalte heeft nieuwe namen toegevoegd aan het programma tijdens eerste en tweede Pinksterdag, dat er steeds aantrekkelijker komt uit te zien. Daaronder een naam, die de harten van de muziekkenners sneller doet slaan: Marc Ford, ex-lid van The Black Crowes, komt naar de Domineeskamp. Hij krijgt gezelschap van het Canadese trio Elliott Brood, de Britse Joanne Shaw Taylor en het jonge gitaartalent uit de VS Eric Steckel. En Daniël Lohues en Julian Sas keren terug naar het elfde, gratis toegankelijke Ribs&Blues festival. Vorig jaar kwamen er rond 25.000 bezoekers naar Raalte (Overijssel).

Marc Ford (1966) is - buiten de beide Nederbluesgiganten - verreweg de bekendste van het nieuwe stel. Onlangs verscheen zijn nieuwe album Weary and Wired waarbij de gedachten onmiddellijk uitgaan naar legandarische southern-rockbands als The Allman Brothers Band en Govt Mule. Met die laatste band trad Ford overigens enkele keer op en dat is goed voor onsterfelijkheid.

Ford speelde in de jaren 90 als gitarist en achtergrondzanger bij de The Black Crowes. In 1997 werd hij uit de band gezet. Naar verluidt omdat hij teveel aan de pillen- en poederdoos zat. Marc Ford ontkende dat niet, maar wees er fijntjes op dat hij niet de enige was en dat dit dus geen reden voor ontslag kon zijn. In 2003 sloeg hij terug door een paar dagen voor een reünieconcert van de The Black Crowes via zijn advocaat te laten weten dat hij nooit meer met die band zou optreden. Opgegeven reden: Om mijn zwaar bevochten nuchterheid te bewaren. Ford is intussen een gerespecteerd producer voor andere artiesten. Muzikaal weet hij te overtuigen door sterke composities en een zeer authentiek gitaar- en stemgeluid.

De naam van het Canadese trio Elliott Brood doet natuurlijk meteen denken aan de bekende Herman met dezelfde achternaam. Elliott Brood is echter geen levende figuur maar een Canadese legende uit het begin van de vorige eeuw. Zelf omschrijven de leden hun muziek als death-country. Dat klopt wel aardig, want wie de muziek van het bekende 16 Horsepower al zwaar op de hand vindt, raakt bij Elliott Brood in een diepe depressie. Wie er voor open staat is er desondanks veel te genieten en die hoort dankzij de gebruikte banjo af en toe misschien wel een vrolijke noot. Er is wat te horen en te zien van deze band op de website 3voor12.vpro.nl.

Eric Steckel uit Pennsylvania in de VS is in Raalte 16 jaar en desondanks al vijf jaar `on the road' als artiest. Waarschijnlijk ook omdat hij door de combinantie van zijn leeftijd en zijn gitaarspel een attractie was, stond hij al met menig beroemdheid op het podium. Daaronder John Mayall en Solomon Burke. In zijn eigen biografie linkt hij zich muzikaal aan wat hij noemt Freddie-BB-Albert King. Dat is lef hebben, want deze drie Kings zijn/waren stuk voor stuk bij leven al legendes.

Ribs en Blues heeft verder Joanne Shaw Taylor uit `the Black Country' in Engeland weten te strikken. Ook haar biograaf had een prachtige inval want Joanne wordt beschreven als het imaginaire liefdeskind van Stevie Ray Vaughan en Dusty Springfield. Een combinatie van knallende blues en hartverscheurende soul dus. Ze is nog maar begin twintig en tourde op haar zeventiende al met Dave Stewart (Eurythmics), Jimmy Cliff en 'onze' Candy Dulfer.

Eerder maakte Ribs en Blues al de namen bekend van de twee toppers Guy Forsyth en White Cowbell Oklahoma. Het gratis toegankelijke festival, dat vorig jaar zo'n dikke 25.000 bezoekers naar het centrum van Raalte trok, wordt gehouden tijdens de beide pinsterdagen (op 27 en 28 mei 2007). Behalve dit nationale en internationale bluesaanbod biedt het programma voor jong en oud het nodige: van de Kids corner voor de jongste jeugd via Adventureland voor de wat oudere jeugd tot Theaterland waar straatartiesten voor iedereen de moeite van het bekijken waard zijn. Daarnaast zijn er weer de bekende grillhouses en huisjes in de stijl van het diepe Zuiden van de VS waar allerlei soorten spareribs te koop zijn. Meer informatie op www.ribsenblues.nl