PvdA Rotterdam


De EU en Turkije

Zo 27 Mei 2007 - Victor Gorgels
De EU en Turkije

Sociaaldemocraten over de toetreding van Turkije tot de EU (op de foto: Max van den Berg, afdelingsvoorzitter Marja Bijl en raadslid Zeki Baran)

Met het doel de dialoog tussen de sociaaldemocraten uit Nederland en Turkije op gang te brengen organiseerde in april de DSDF (Vereniging van Turkse sociaaldemocraten in Nederland) en de PvdA Rotterdam een bijeenkomst.
Onderwerp van gesprek was uiteraard de eventuele toetreding van Turkije tot de EU. Op de bijeenkomst stond het proces en niet het uiteindelijke product centraal.
Max van den Berg, delegatieleider van de PvdA'ers in het Europees Parlement en vice-voorzitter van de Europese socialistische fractie (PES)) was er ook.

Max van den Berg schetst het beeld dat er een wij-zij gevoel is ontstaan in de samenleving. Zowel in de EU als in Turkije duiken er politieke partijen op die steeds meer macht vergaren, en die dit wij-zij gevoel versterken en gebruiken voor politiek gewin. De sociaaldemocratische beweging heeft hier niet altijd een goed antwoord op.
Van den Berg roept op tot internationale samenwerking om de opdoemende conservatieven te bestrijden. Hij stelt dat zij voorbij gaan aan het feit dat mensen van verschillende afkomst Nederland en Europa hebben opgebouwd. Er is nog nooit integratie geweest zonder verandering. Nederland is al lange tijd een smeltkroes en verschillende groepen mensen hebben hier al eeuwenlang profijt van. Van den Berg stelt dat de dubbele nationaliteit-discussie onzinnig is. In de praktijk is het gewoon zo dat er in Nederland en in de rest van de wereld mensen zijn die iets van 2 werelden hebben en dit moet kunnen, geeft hij aan.

De sociaaldemocraten binnen de EU doen het anders dan de conservatieven. Sociaaldemocraten zijn geïnteresseerd in mensen en willen het graag samen doen. De politieke integratie op basis van acceptatie in de PES / PvdA vordert. Hoe de sociaaldemocraten en andere progressieven om moeten gaan met opdoemende conservatieve partijen is een moeilijk vraagstuk. De toetreding van Turkije tot de EU biedt een kans om spanningen tegen te gaan en de integratie te versterken en bevorderen. Daarnaast zou Turkije binnen de EU een serieuze partner zijn in de dialoog met het Midden Oosten en biedt de toetreding van Turkije tot Europa een economische kans. Er zijn natuurlijk kwesties die nog overwonnen dienen te worden(mensenrechtensituatie, Cyprus, Armenië, etc.), maar de nadruk moet liggen op het lange termijn / grotere verhaal. In het Europees Parlement is er ook nog altijd een meerderheid voor toetreding van Turkije tot de EU.

Voor de huidige EU burgers vereist de toetreding van Turkije tot de EU een bijstelling van het idee dat Europa een samenleving is die gebaseerd is op Joodse en Christelijke waarden. De EU is meer dan dat.

Vanwege het aantal inwoners wordt Turkije een machtig land in de EU. Van den Berg geeft aan dat ze dit nu ook al zijn via de NAVO en de Raad van Europa. De EU is het sterkste handelsblok in de wereld, maar zij verkeert in crisis. Veel mensen zijn bang dat de EU de sociale zekerheid op nationaal niveau inperkt en geloven niet in het grotere verhaal.

Over het proces zegt Van den Berg dat er op dit moment serieus onderhandeld wordt en dat er vooruitgang wordt geboekt "Spelletjes worden er altijd gespeeld, maar beide partijen onderhandelen serieus," aldus Van den Berg.
De gestelde criteria voor toetreding van Turkije zijn anders dan die voor de toetreding van Oost-Europese landen. Oost-Europa `moest' terugkomen in Europese huize, maar bij Turkije ligt dit anders. Hier moeten de verschillende partijen er echt samen wat van maken. "De sociaaldemocraten moeten gaan voor de hervormingsagenda en af en toe zullen zij daarbij last ondervinden van de opinie van het nationaal electoraat," was de conclusie die werd getrokken.

Dossiers


* Online debat

* Zeki Baran