KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

27-5-2007

Negen Nederlandse teams in de Medal races op zondag

De best tien zeilers van het algemeen klassement in elke klasse varen de allesbepalende Medal race. Op Zondag 27 mei komen maarliefst negen Nederlandse teams in actie in de laatste sprint.

Finn klasse
Pieter-Jan Postma heeft de beste papieren. De Friese zeiler in de Finn klasse staat op een tweede plaats in het eindklassement, vijf punten achter de Canadees Cook. Met een vijfde en tiende plaats was Postma niet geheel tevreden. Ik had niet super vat op de wind vandaag. Er had meer ingezeten. Morgen moet ik niet teveel nadenken en hard rond de boeien.

470 Dames klasse
De huidige wereldkampioenen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout staan op een achtste plaats in het algemeen klassement. De
Amsterdammers begonnen de dag goed met een eerste plaats maar daarna kenden ze iets meer problemen. Lobke Berkhout zei: Het was onstabiel en vlagerig weer. Dan wordt het een heel tactisch spelletje. In de tweede wedstrijd misten we een paar slagen en dan raak je uit je ritme.

Op een negende plaats staan Lisa Westerhof en Merel Witteveen. Daarmee kwalificeren de ervaren nieuwkomers zich voor het eerst voor een Medal race. Lisa Westerhof (25) en Merel Witteveen (22) varen dit jaar voor het eerst samen in de dames 470 klasse. Dit bijzondere duo is al op jonge leeftijd bezig met een comeback. Ze zijn nog geen onderdeel van de Delta Lloyd kernploeg, maar weten zich gesteund door het Volvo Talent Plan (jeugdopleiding).

RSX Windsurfer
Alle drie Nederlanders van de Delta Lloyd Kernploeg hebben zich gekwalificeerd voor de Medal race. Beste Oranje zeiler is Dorian van Rijsselberghe op een zevende plaats. Rijsselberghe is de
trainingpartner van Joeri Passchier en Casper Bouman. Alle drie zeilden sterk vandaag.

Wereldkampioen Casper Bouman kende een stijgende lijn. Een vierde plaats werd gevolgd door een derde. En de Hagenees sloot de dag eindelijk weer eens af met een klinkende overwinning. Hij staat nu achtste. Joeri Passchier staat tiende in het klassement.

Laser klasse
Ook in de Laser klasse hebben zich twee Nederlanders gekwalificeerd voor de Medal race. Marc de Haas is als achtste geëindigd en Rutger van Schaardenburg als negende. Beide zeilers maken geen deel uit van de Delta Lloyd Kernploeg maar varen zichzelf wel in de kijker op deze manier in een veld van 108 deelnemers. Eduardo van Vianen is afgezakt naar een dertiende plaats.

Voor alle uitslagen zie www.breitlingregatta.org