Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Mantelzorgers: weinig zorgverlof opgenomen

Mantelzorgers maakten in 2005 weinig gebruik van een verlofregeling om te kunnen zorgen voor een ernstig zieke of hulpbehoevende naaste. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Meestal geven mantelzorgers als reden op dat ze er geen behoefte aan hadden. Als ze al verlof opnamen, dan namen ze vaak gewone vrije dagen op en geen zorgverlof.

Bij kortdurende zorg wordt vaker verlof opgenomen dan bij langdurende zorg. Ruim 700 duizend werknemers zorgden in 2005 korte tijd voor iemand bij plotselinge ziekte of een ongeval. Hiervoor nam 31 procent verlof op. Bijna 750 duizend werknemers verleenden voor langere tijd mantelzorg. Van hen deed slechts 14 procent een beroep op een verlofregeling.

Vaak geen behoefte aan verlof
Niet elke werknemer die zorg verleent, neemt daarvoor verlof op. Bij kortdurende zorg had ruim de helft van de werknemers daar helemaal geen behoefte aan. Ruim vier op de tien werknemers die langdurend voor hun partner zorgden hoefden geen verlof. Bij langdurende zorg voor een ouder gold dat voor ruim zeven op de tien werknemers.

Langdurend zorgverlof weinig gebruikt
Werknemers die verlof opnamen om korte tijd mantelzorg te kunnen verlenen, namen vooral adv- of vakantiedagen op. Bijna een derde van de langdurend zorgende werknemers nam kortdurend zorgverlof op. Slechts 6 procent gebruikte langdurend zorgverlof. Mogelijk is het opnemen van langdurend verlof minder aantrekkelijk omdat de verlofdagen niet worden doorbetaald.

Deels geen verlof door werkdruk
Een deel van de mantelzorgers die geen verlof hebben opgenomen, hadden daar wel behoefte aan. Bij kortdurende zorg gaf 14 procent aan wel behoefte aan verlof te hebben. Bij langdurende zorg was dat 19 procent. De belangrijkste reden was dat het werk het niet toeliet om verlof op te nemen.

De VSN tekent hierbij aan dat de combinatie van werk en langdurige zorg vaak erg zwaar wordt. Mantelzorgers zien zich vaak gedwongen om ontslag te nemen of korter te gaan werken. Onbetaald zorgverlof is lang niet altijd een goede optie. Ook is de belasting van mantelzorgers soms te lang en te zwaar. Veel mantelzorgers hebben de neiging om zichzelf nooit te ontzien en hebben te laat door dat zij overbelast raken. Wanneer fysieke of psychische problemen ontstaan is het vaak te laat en is een langdurig herstel nodig. 27 mei 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400