Gemeente Heemskerk


zaterdag, 26 mei 2007

Buurtonderzoek Boven de Baandert

HEEMSKERK - Buurtbewoners van het gebied Boven de Baandert zullen de komende week worden benaderd voor een onderzoek naar de leefbaarheid en veiligheid van hun buurt. Het gemeentebestuur wil graag weten wat de bewoners vinden van het leefklimaat in hun buurt. Wat kunnen en willen de bewoners bijdragen aan verbeteringen en wat zou er volgens hen als eerste aangepakt moeten worden? Het buurtonderzoek is onderdeel van een traject dat eind van dit jaar zal leiden tot een nieuw buurtcontract voor Boven de Baandert.

Om een goed buurtcontract te maken, wil de gemeente eerst weten wat er speelt in de buurt, wat bewoners belangrijk vinden, welke verbeteringen nodig zijn en welke rol bewoners kunnen spelen. Het totale buurtonderzoek bestaat naast de enquête uit buurtgesprekken, die na de zomervakantie zullen plaatsvinden. In het buurtcontract komt te staan welke activiteiten in de contractperiode (2,5 jaar) worden uitgevoerd om de leefbaarheid en veiligheid in de buurt te verbeteren. Tijdens de buurtcontractbijeenkomst die eind van dit jaar zal plaatsvinden, bespreekt de gemeente het contract met de bewoners. Samen met de contractpartners Welschap, de politie, ReinUnie en WOONopMAAT ondertekent de gemeente dan het buurtcontract.

Telefonisch en schriftelijk
Tot nu toe voerde de gemeente samen met Stichting Welschap Welzijn zelf het schriftelijke deel van het buurtonderzoek zelf uit door huis aan huis een vragenlijst te verspreiden. Met ingang van het nieuwe buurtcontract voor Boven de Baandert gebeurt het anders. Het onderzoeksbureau OenS Haarlem voert het onderzoek uit, in samenwerking met het bureau I&O research. In de komende weken worden bewoners gebeld door een enquêteur van I&O research. Daarnaast worden ook schriftelijke vragenlijsten verspreid. De mensen die worden gebeld of thuis een schriftelijke vragenlijst ontvangen, zijn willekeurig gekozen uit het gemeentelijke bevolkingsregister. Het - telefonisch of schriftelijk - invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 25 minuten. Voor een goed inzicht in de ontwikkelingen in uw buurt is het nodig dat zoveel mogelijk bewoners meewerken aan de enquête. De gemeente hoopt daarom van harte dat veel mensen meewerken. Uiteraard waarborgen beide onderzoeksbureaus de privacy en anonimiteit. De rapportage zal alleen beschrijven hoe alle bewoners van Boven de Baandert sámen over een onderwerp denken en niet wat individuele deelnemers hebben geantwoord.

Behalve de mensen die zijn geselecteerd om mee te doen aan het buurtonderzoek, kan iedere andere bewoner van Boven de Baandert (Breedweer, De Maer, De Die en Rendorppark) meedoen aan het onderzoek. Voor deze mensen is een exemplaar van de vragenlijst (plus antwoordenvelop) af te halen bij de receptie van het gemeentehuis, of aan te vragen bij mevrouw Ted Bruijn, buurtcoördinator voor Boven de Baandert (t.bruijn@remove-this.heemskerk.nl of 256923).
---