Opstelling PVV over voetbalrellen Nederland-Marokko racistisch

TILBURG, 20070527 -- De opstelling en de schriftelijke vragen van Geert Wilders' Partij Voor de Vrijheid (PVV) over het uit de hand gelopen oefenduel dinsdagavond 22 mei 2007 in het Willem II-stadion te Tilburg tussen Jong Oranje en Jong Marokko is volgens CVMB hypocriet en racistisch. Als het om autochtone relschoppers zou gaan, dan had PVV zeker geen Kamervragen gesteld, zo stelt CVMB.


PVV-leider Geert Wilders vindt naar aanleiding van de onrust in Tilburg dat er de komende vijf jaar geen mensen van Marokkaanse afkomst meer in voetbalstadions mogen zijn. Maar toen er rellen waren tijdens wedstrijden van Feyenoord en Ajax, of toen er racistische leuzen geroepen werden richting donkere voetbalspelers heeft niemand van Wilders gehoord dat autochtonen uit voetbalstadions geweerd moeten worden. Dat Wilders zijn pijlen nu richt op de onrust in Tilburg heeft racistische motieven.

CVMB keurt uiteraard vandalisme af, of het gepleegd wordt door autochtonen of allochtonen maakt daarbij verder niet uit. De recente rellen in Tilburg kunnen echter ook vanuit een andere perspectief bekeken worden: de integratie van jongeren van Marokkaanse afkomst gaat goed, deze jongeren hebben van hun autochtone leeftijdsgenoten geleerd hoe ze zich moeten gedragen na een voetbalwedstrijd.

Wilders vraagt verder schriftelijk ook of de opgepakte jongeren in Tilburg niet verplicht kunnen worden om met hun eigen tandenborstel enkele voetbalstadions schoon te maken. Het beantwoorden van Kamervragen kost per vraag - dus ook deze in een melige bui verzonnen vraag - gemiddeld 1750 euro. CVMB is benieuwd hoe Wilders dit aan de belastingbetalers gaat uitleggen.



Collectief Voor Moderne Beschaving