KNHS


Opening digitale ruiter- en menroutes in Friesland

27 mei 2007

MIRNS (KNHS) - Ruim een jaar na de opening van de Drentse versie, werden zaterdag 26 mei in Mirns de Friese digitale ruiter- en menroutes in gebruik genomen. Met een druk op de knop van een GPS-navigator en een rondrit door de Gaasterlandse omgeving opende Sjoerd Galema, gedeputeerde Economische zaken en Toerisme van de provincie Friesland, de route.

De digitale routes zijn een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, die daarmee haar bijna 190 000 leden de mogelijkheid biedt om via de website www.knhs.nl ruiter- en menroutes in Nederland te vinden. Ruiter of koetsier kan zoeken op provincie, lengte van de route en omstandigheden die men juist wel of niet wenst. Daarnaast worden bij iedere route aanwezige faciliteiten als overnachtingsmogelijkheden, hoefsmeden en parkeerplaatsen weergegeven.

Nieuw zijn de GPS-coördinaten die bij de route gegeven worden en ingevoerd kunnen worden in een GPS-ontvanger. Hierdoor wordt de route, vergelijkbaar met het navigatiesysteem in de auto, tijdens de rit op de ontvanger aangegeven. Verdwalen is bijna onmogelijk. Met de opening van de Friese route worden nu routes in twee provincies op de site aangeboden. In 2010 hoopt de KNHS alle provincies aangesloten te hebben.

Boudewijn Commandeur, voorzitter van de KNHS Recreatiesportvereniging, gaf in zijn toespraak aan waarom niet alleen wedstrijdruiters, maar ook recreanten snel op afstand moeten kunnen zien waar zij voor het beoefenen van hun sport terecht kunnen: De recreatieve paardensport is een belangrijke activiteit geworden in ons landschap en wij denken dat het tevens maatschappelijke waarde heeft. Paardensport bevordert de onthaasting, maar stelt ook grote eisen aan het vermogen tot samenwerking met een dier en heeft daardoor educatieve waarde. Dit naast de ontspanning en beheersing die van de sport uitgaan. Bovendien is het goed te beseffen dat het gebruik van het paard, het reizen over land mogelijk heeft gemaakt. Onze wereld zou er anders hebben uitgezien als we het paard niet hadden gehad. Daarom is het goed dat we op diverse manieren het gebruik van het paard in ere houden.

Dat een digitale ruiterroute niet zomaar tot stand komt, mag duidelijk zijn. Naast Friesland Marketing, Grontmij en KNHS, heeft ook de Provincie een duit in het zakje gedaan. Niet voor niets, zo liet de kersverse gedeputeerde Sjoerd Galema weten: In ons coalitieakkoord zetten wij in op sterke sectoren. Dat zijn de groeisectoren van Friesland zoals recreatie- en toerisme, waar de paardensport een onderdeel van is. Paardensport kan een heel versterkende sector zijn voor de economie en dat geldt ook in Friesland. Wij kijken daarbij verder dan de hobbysfeer. Met het in de lucht helpen van de paardenroutes willen we laten zien de sector een warm hart toe te dragen.
Deze digitale routes zijn zowel voor het gebied in zijn algemeenheid, als voor lokale ondernemers een mooie kans. Deze ondernemers kunnen aanhaken en laten zien welke voorzieningen er zijn.

Friesland biedt een diversiteit aan natuur en landschappen. Gedeputeerde, genodigden en medewerkers van de KNHS genoten zichtbaar toen zij met hulp van Menvereniging de Gaasterlandse Aanspanning, door een deel van het afwisselende landschap werden rondgereden.

Auteur en foto's: Bart van der Hoek