KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

28-5-2007

Pieter-Jan Postma wint zilver in de Finn klasse

Pieter-Jan Postma werd vierde in de Medal race. Met dat resultaat eindigde de Fries als tweede in het eindklassement. De beste tien in de Finn klasse streden vlak voor de kust van Medemblik in de laatste korte race. In de afnemende wind wisselden de posities veelvuldig. Postma ging kort aan de leiding in het begin de race maar hij moest uiteindelijk nog drie tegenstanders voor zich dulden.

Met deze prestatie realiseert Postma tevens een hele nominatie voor de Olympische Spelen van Beijing. Indien geen andere Nederlander een soortgelijke prestatie neerzet, is Postma zeker van een ticket naar het Chinese Qingdao in 2008. De sympathieke Finn zeiler moet dan wel vormbehoud aantonen tot die tijd.

Pieter-Jan Postma stond glunderend de pers te woord. In zijn interview met NOS Langs de Lijn zei hij, Het gaat snel inderdaad. Hoe kan dat? We hebben grote stappen gemaakt. Heel hard gewerkt. We hebben alles aangepakt. Op alle vlakken hebben we verbetering geboekt. Maar ik heb ook hele goede begeleiding gehad. En ik ben ouder geworden. Wat eerst niet lukt krijg ik nu wel voor elkaar. Ik heb mezelf beter leren kennen.

Wat is de volgende stap? Ik ga woensdag naar het EK in Hongarije. Maar eerst even afstand nemen, relaxen en dan focussen op het volgende evenement. En daarna volgt de WK in Cascais, begin juli.

Bondscoach en ex-Finn zeiler Jaap Zielhuis is tijdelijk de coach van Postma. We zoeken een lange termijn oplossing voor PJ. Daar wordt aan gewerkt. Ik hoop dat we al iets voor de EK rond hebben.

Over zijn pupil zei Zielhuis, Echt goed gedaan van Pieter-Jan. En let op... hij heeft nog meer potentie. Kijk, we hoeven Pieter-Jan niet te leren zeilen. Hij is een natuurtalent. Hij heeft een neusje voor de wind. Hij is steeds constanter gaan varen. De focus is op het
verbeteren van de processen. Daar hebben we op gehamerd.

Voor alle uitslagen zie www.breitlingregatta.org