Lijst Smolders Tilburg
Postbus 1037
5004BA Tilburg
www.lijstsmolders.nl

LIJST SMOLDERS TILBURG

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Tilburg

Tilburg, 27 mei 2007

Betr.: Vragen ex. art. 47 Reglement van Orde

Geacht College,

Historisch Museum naar Tilburg?

Het college probeert Tilburg op de kaart zetten doormiddel van meer of minder geslaagde campagnes en gaat daarbij prat op prestaties op sociaal-cultureel gebied. De lat wordt daarbij hoog gelegd en ambities zijn er te over. Zo ook met de ontwikkeling van een museaal spoor in de spoorzone. Het Tilburgs cultureel erfgoed daarentegen wordt slecht of niet beheerd. Ruimte voor tentoonstelling daarvan is er niet of zeer beperkt. Het cultureel bezit is versnipperd over de stad en wordt grotendeels overgelaten aan particulier initiatief. Museumcollecties van Muzima en het Poppenmuseum gaan verloren. Tilburg hecht klaarblijkelijk zo weinig waarde aan historische collecties en historie in het algemeen (herinneringsfout!) dat de stad zichzelf niet eens opwerpt voor de vestiging van het Nationaal Historisch Museum in de stad. En dat terwijl de gebouwen in de spoorzone zich daar uitstekend voor zouden lenen. Een gemeente als Nijmegen daarentegen roept op tot een open competitie inzake de vestiging van het Nationaal Historisch Museum en gaat daarbij NIET zonder meer akkoord met de nominatie van Den Haag, Arnhem en Amsterdam, een tamelijk arbitraire keuze van minister Ronald Plasterk van Cultuur.

De LST stelt daarom de volgende vragen:


1. Vindt het college dat Tilburg (met zijn eigen rijke historie) niet bij uitstek geschikt is voor de vestiging van een Nationaal Historisch Museum?
2. Vindt het college dat de manier waarop Tilburg omgaat met zijn eigen cultureel bezit een dusdanig negatief beeld neerzet dat het college zich om die reden niet kandidaat stelt voor de vestiging van zo'n museum? Zo niet, waarom niet?
3. Gaat het college alsnog een gepeperde brief schrijven naar de minister van Cultuur met het verzoek om een open competitie te organiseren inzake de vestiging van een dergelijk museum?
4. Gaat het college Tilburg alsnog nomineren, en zeker met het oog op de mogelijke kandidatuur als cultuurhoofdstad van Nederland ?

Hans Smolders, Arjen Roos, Peter van den Hoven, Patrick v/d Wijgert, Harrie de Swart


---- --