KNHS


Chardon wint vierspannen Zelhem
27 mei 2007

ZELHEM (KNHS) - In de internationale vierspanwedstrijd in Zelhem, waar punten te vergeven waren voor het wereldbekerklassement, was IJsbrand Chardon (Schipluiden) heer en meester. Chardon toonde een winnende dressuurproef, reed een goede marathon en sloot de wedstrijd af met een perfecte vaardigheidsrit tussen de kegels. Daarbij werd hij iets geholpen door koetsiers als Edwin van der Graaf (Monster) en Koos de Ronde (Zwartewaal), die het hem door fouten te maken gemakkelijker maakten.

Zelhem huisvest één van de grootste hippische evenementen van Nederland onder de naam Achterhoekse Paardendagen, met springen in bijna alle klassen, dressuur van L tot bijna het zwaarste werk, een endurance en een Open Nederlands kampioenschap voor Hoefsmeden. Voor het eerst kenden de Achterhoekse Paardendagen een dit jaar internationale vierspanwedstrijd. Daarnaast worden in Zelhem aangespannen wedstrijden verreden voor één- en tweespannen, vierspannen ponys en tandems. Dit alles is mogelijk dankzij de inzet van ruim 600 vrijwilligers.
Omdat de internationale vierspanwedstrijd in Breda werd afgelast kwam drie maanden geleden het verzoek van de vierspanrijders of in Zelhem een internationale vierspanwedstrijd kon worden verreden. De mensen van de Achterhoekse Paardendagen grepen de kans met beide handen aan en zetten direct een wedstrijd neer die van alle deelnemers lof kreeg toegezwaaid. In de dressuur was IJsbrand Chardon met afstand de sterkste, waarbij Edwin van der Graaf (Honselersdijk) zich heel knap naar de tweede klassering stuurde. Herman ter Harmsel (Rijssen) deed het tussen de dressuurhekjes ook zeer goed en vond zichzelf terug op de derde plaats in het tussenklassement waarin, Theo Timmerman (Putten) vierde stond.
In de marathon wilden Edwin van der Graaf, Mark Weusthof (Rossum) en Herman ter Harmsel mogelijk net te graag aan bondscoach Tjeerd Velstra duidelijk maken dat zij ook recht hebben op een plek in het team dat naar Aken gaat. Maar helaas liep het niet als gewenst. Weusthof werd gediskwalificeerd, Van der Graaf werd 23ste en laatste in de marathon, terwijl Ter Harmsel het slechts een fractie beter deed en uiteindelijk twaalfde werd in de einduitslag.
Wat dat betreft bewezen Koos de Ronde en Theo Timmerman hun waarde. Koos de Ronde beëindigde de marathon als tweede, achter de Zweed Thomas Eriksson, terwijl Timmerman als derde eindigde, net voor Chardon.
In de vaardigheidsproef vergooide Koos de Ronde zijn kansen op een tweede plek in de eindstand door twee ballen van de kegels te laten rollen, waardoor hij uiteindelijk vierde werd en Theo Timmerman liet maar liefst drie ballen rollen, waardoor hij van de derde plaats in de eindstand zakte naar de vijfde plek. Thomas Eriksson profiteerde met één afgeworpen balletje het meest van deze vallende ballen bij de Nederlanders door op te klimmen naar de tweede plek, met een tiende punt voorsprong op de Hongaar Jozsef Dobrovitz in de eindstand. De voorsprong van Chardon op Eriksson bedroeg ruim tien punten, waardoor IJsbrand zelfs drie ballen van de kegels had kunnen laten rollen en dan nog was hij winnaar geweest. Harry de Ruyter (Kessel) eindigde met vier schimmels voor de koets op de zesde plek, terwijl Hans Heus (Eerbeek) tiende werd.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag internationale vierspanwedstrijd Zelhem (WB kwalificatie):


1) IJsbrand Chardon (Schipluiden) - 125.65

2) Tomas Eriksson (Zwe) - 135.70

3) Jozef Dobrovitz (Hon) - 135.80

4) Koos de Ronde (Zwartewaal) - 137.03

5) Theo Timmerman (Putten) - 141.37

6) Harry de Ruyter (Kessel) - 150.59