Internationaal Ribs& Blues Festival 2007 in Raalte


Canada, VS, Groot-Brittannië, België en Nederland

RAALTE, 20070418 --
Met de komst van The Seatsniffers, een van de krachtigste roots&bluesbands van België, staat de programmering van het elfde Ribs&Blues Festival tijdens Pinksteren in Raalte (Overijssel) vast. De Antwerpenaren maken het internationale beeld van het grootste (gratis toegankelijke) festival voor blues, bluesrock en Americana in Noord- en Oost-Nederland compleet. Al eerder werden twee Canadese (Elliott Brood en White Cowbell Oklahoma), drie Amerikaanse (Guy Forsyth, de 16-jarige Eric Steckel en `Queen of soul en R&B' Bettye LaVette) en twee Britse (de blonde Joanne Shaw Taylor en de jonge gitaarsensatie Scott McKeon) acts aangetrokken.


Uit Nederland komen Daniël Lohues met zijn Louisiana Blues Club (een van de laatste keren voor dit Drents-Amerikaanse gezelschap) en Big Shampoo&The Hairstylers (Brabant). Heel bijzonder wordt het optreden van Julian Sas: samen met Garry McAvoy en Brendan O'Neill (de originele begeleiders van wijlen Rory Gallagher!) brengt de Gelderse bluesrocker een zeer bijzonder muzikaal `Tribute' aan deze legendarische Ierse legende.

Het jaarlijkse gratis festival in het centrum van Raalte trok vorig jaar tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers naar het festivalterrein de Domineeskamp. Waar naast heel veel muziek van alles te doen is voor jong en oud in de Kids Corner (voor de jongste jeugd), Adventureland (voor de ouderen jeugd) en in Theaterland (met internationaal straattheater). En natuurlijk zijn er weer de vele soorten spareribs in de speciale grillhouses in de stijl van het broeierige diepe zuiden van de VS. Door de explosief groeiende belangstelling afgelopen jaren is het grote festivalterrein dit jaar uitgebreid en voor een deel opnieuw ingedeeld.
Algemene informatie:
(elfde) Ribs & Blues Festival 2007
Locatie: Domineeskamp, centrum Raalte (Overijssel)
Data: Eerste Pinksterdag 27 mei   13.00-01.30uur
      Tweede Pinksterdag 28 mei  13.00-2030uur
Entree: Gratis
Site: www.ribsenblues.nl

Overzicht optredende bands/artiesten:

EERSTE PINKSTERDAG 27 MEI 13.15UUR

Elliot Brood (Can)

'Americana uit Canada'
"Death country' noemt het Canadese gezelschap Elliot Brood zijn muziek. En dat lijkt een adequate benaming voor de muziek die dit hier nog nagenoeg onbekende trio maakt. Het is muziek van wijdse vlaktes en ijle vertes, die gaandeweg oplossen in woeste stofstormen en wolken gitaargeweld.
Hun laatste album 'Ambassador' verscheen vorig jaar en is een bijzonder fraai album, dat een beetje het midden houdt tussen Violent Femmes en The Kinks, met volgens sommigen een vleugje 16 Horsepower, maar zonder de somber stemmende apocalyptica van David Eugene Edwards. Want ondanks dat het waait en stormt op de oneindige prairie, en men daar doorgaans in zijn dooie eentje vertoeft, heeft de 'death country' iets aangenaam lichtvoetigs, en dat komt voornamelijk door het gebruik van banjo, lap steel en een bijna frivole piano. Broeierig, dat is het goede woord.

EERSTE PINKSTERDAG 27 MEI 14.45UUR:

Scott McKeon (UK)

`Jong talent met grote potentie'
Deze jonge gitaargeweldenaar staat dit jaar o.a. op de Ryth'm & Blues night in de Oosterpoort, Moulin Blues in Ospel, Paaspop en R&B festival in Peer. Verder deelt hij de planken met Johnny Winter & Joe Bonamassa. U kent hem niet? We hebben het over Scott Mckeon, een relatief onbekende bluesartiest uit Engeland. Dit kan nog wel eens de verassing van Ribs & Blues 2007 worden. De manier waarop de deze 20-jarige Engelsman zijn gitaar tart doet denken aan grote mannen als de heren Vaughn en Hendrix.

EERSTE PINKSTERDAG 27 MEI 16.30UUR:

Guy Forsyth (USA)

'Shamaan van de blues'
Hij stond al eerder in Raalte op het podium. Je bent altijd gegarandeerd van een goede show bij deze gitarist / zanger uit Austin, Texas. Hij wordt regelmatig geroemd als muzikale Shamaan. Met albums als `High temperture' en `Needlegun' achter zijn naam heeft Guy een forse naam in de blueswereld weten op te bouwen. Wees klaar voor een bezwerende ervaring op deze eerste pinksterdag.

EERSTE PINKSTERDAG 27 MEI 18.15UUR:

Joanna Shaw Taylor (UK)

Ik weet niet wat u deed in de zomervakantie tijdens het zeventiende levensjaar, maar deze dame toerde toen de wereld rond met grootheden als Jimmy Cliff, Dave Stewart (Eurythmics) en Candy Dulfer. Met haar mix van soul en blues, doet ze soms denken aan Bonnie Raitt en dan weer aan Sam Brown. Joanna Shawn Taylor zorgt er persoonlijk voor dat de temperatuur voor het podium tot tropische hoogten stijgt.

EERSTE PINKSTERDAG 27 MEI 19.45UUR:

White Cowbell Oklahoma (Can)

`Cowpunkcountryrock'nroll'
Twee jaar geleden waren ze voor het eerst te zien op Dauwpop in Hellendoorn en sindsdien is hun reputatie hen vooruitgesneld. Bij de mannen van White Cowbell Oklahoma kun je naast een retestrakke rock'n roll, geïnspireerd door the Allman Brothers, Lynyrd skynyrd, Motorhead en Kiss ook veel ongein verwachten. Een heuse meloen-act met motorzaag, een rendier die het podium bestormt of een trapeze act met een kruiwagen.Wanneer je denkt dat je alles op Ribs & Blues al een keer voorbij hebt zien komen mag je dit absoluut niet missen. Clem, Sgt. Rock, Hollis, Chainsaw Charlie, the Cousin who hath no name, Bubba Lee Phett, Sheriif R.F. Horton, Jesse, Jessup H. Christ en Dingo von Deveraux zijn de cultstatus ontgroeid en zullen de haringen uit de grote Ribs & Bluestent spelen.

EERSTE PINKSTERDAG 27 MEI 21.30UUR:

The Seatsniffers (B)

`Gut bucked blues uit Antwerpen'
Een vaak en graag geziene gast op nationale en internationale bluesfestivals zijn The Seatsniffers, de populairste en krachtigste roots & bluesband van België is. Energiek en eensgezind timmeren deze unieke mannen alweer zo'n tien jaar gezamenlijk aan de weg: telkens weer weten zij hun aandachtig publiek te verrassen met een pakkend nieuw album. Een unieke mix van rock 'n roll, rhythm & blues, soul, rockabilly, gospel en `gut bucked blues', gespeeld met een punk attitude. Hun roots rock is van grote klasse en ademt de sfeer van de zuidelijke staten van de States vol moerassen, verlaten spoorlijnen en honky tonks met de geur van whiskey en tabak vermengd met zweet. Fans van The Paladins zullen de band zeker waarderen en ook al kennen. Liefhebbers van opzwepende roots rock, vetkuiven en hot rods zullen hetzelfde zeggen. De Seatsniffers spelen hun eigen soort rock & roll. Inspiratie wordt gehaald uit het schemergebied van de zwarte R&B en andere vroege Amerikaanse Roots-stijlen als Rockabilly, C&W, Tex-Mex, Surf enzovoorts. Het repertoire bestaat vooral uit eigen nummers, maar er is plaats voor covers van Roy Brown, Johnny Otis, Jimmy Mc Cracklin en Ray Sharpe.

EERSTE PINKSTERDAG 27 MEI 23.15UUR:

Lohues & the Louisiana Blues Club

'Drentse plattelandsblues'
Dit is één van de allerlaatste shows van Daniël Lohues & the Louisiana Blues Club. Twee jaar geleden stonden ze ook in Raalte, maar aangezien Daniel heeft aangekondigd dat dit de laatste shows zijn met zijn vrienden uit Louisiana, wilden we het jullie niet onthouden. Gedrenkt in de Mississippi-heide van Nederland, de Honky Tonks van Erica en de Roadhouses op het platteland. Unieke blues, gespeeld door een unieke man (Lohues) met zijn Louisana Blues Club. Neef Marco Geerdink (eveneens Skik) is weer van de partij, evenals de rest van de Amerikaanse jongens waarmee hij de twee albums opnam en uitgebreid toerde in Nederland. Dit wordt wel een heel bijzondere uitsmijter van de eerste dag van Ribs&Blues 2007!

TWEEDE PINKSTERDAG 28 MEI 13.30UUR:

Eric Steckel band (USA)

'16 jaar en al bijna een veteraan'
De opener van de maandag, tweede Pinksterdag. Eric Steckel is de jongste persoon die ooit op het podium stond met niemand minder dan John Mayall & the Bluesbreakers. Erick brengt zijn Albert King-achtige blues met verve ondanks dat hij nog maar 16 jaar oud is! Het debuut van The Eric Steckel Band "A few degrees warmer" is live opgenomen in 2002 toen Eric nog maar 11 jaar oud was. Ondanks zijn jonge leeftijd weet Eric live absoluut te overtuigen en zal dankzij zijn leeftijd één van de meest spraakmakende acts worden van Ribs & Blues. Een reden om er deze middag al snel weer bij te zijn op de Domineeskamp!

TWEEDE PINKSTERDAG 28 MEI 15.00UUR:

Big Shampoo & the Hairstylers (NL)

`Rockabilly uit Brabant'
Merk van shampoo of nieuwe gel??? Kapperschool???
Nee, het is de unieke rockabilly, jazz- en bluesformatie uit West-Brabant. Geheel geinspireerd door Brian Setzer en zijn 17-koppige Big Band. Brian Setzer, bekend geworden van de Stray Cats, sloeg in de jaren '90 een nieuwe weg in. Aan de standaardbezetting van gitaar, contrabas en percussie voegde hij 13 blazers toe. De basisbezetting van een Big Band. De rockabilly van de Stray Cats gecombineerd met de unieke sound van een Big Band maakte de Brian Setzer Orchestra zo enorm populair.
Big Shampoo bestaat uit dezelfde ritmesectie maar dan aangevuld met 2 zangeressen, 3 saxofoons, 2 trompetten en een trombone. Speciaal geschreven arrangementen geven zeer getrouw de kracht van een Big Band weer. Nummers als "Dirty Boogie", "Rock this town", "Jump, jive 'n wail" en "Stray Cat Strut" ontbreken uiteraard niet aan het repertoire!!!

TWEEDE PINKSTERDAG 28 MEI 16.30UUR:

Bettye LaVette (USA)

`Lady of Soul zingt het kippenvel op je kaken'
We zijn heel blij met de komst van Bettye LaVette naar ons festival. Er is een plekje in het Amerikaanse muzieklandschap waar de elementen blues, folk, pop, jazz en gospel elkaar ontmoeten. Het beste komt die muziek tot zijn recht om een uur of 2 in de ochtend, maar om een uur of 21.00 in de avond gaat dat ook zeker lukken. Afgelopen jaar kwam Bettye LaVette majestueus terug met haar album: "I've got my own hell to raise". Deze plaat is zo rauw en naakt dat alle haren die je hebt recht overeind gaan staan. Voor diegene die het niet weten. Bettye LaVette is één van de grootste soulzangeressen uit de Amerikaanse muziekhistorie. Bekend van hits als `Let me down easy' en `Take another piece of my heart'.

TWEEDE PINKSTERDAG 28 MEI 18.15UUR:

Julian Sas plays Rory Gallagher (NL / UK)

`Knallen tot het gaatje'
Met sommige bands heeft de organisatie (en onze bezoekers ook hopen we..) een speciale band. We hebben het hier natuurlijk over de sympathieke Julian Sas. Maar ook Sas zelf heeft altijd warme gevoelens voor 'ons' festival in Raalte. Bovendien is er het afgelopen jaar genoeg gebeurd om deze gitaarbeul uit de mississippi-delta van Nederland (Beneden-Leeuwen) wederom naar Raalte te halen. Toch vond de organisatie van Ribs 'n Blues het eens tijd voor een Tribute aan Rory Gallagher. Deze goudeerlijke bluesrock van de vorig decennium overleden Gallager wordt vanavond gespeeld door Julian Sas met de originele begeleiders van Rory Gallagher: Garry McAvoy en Brendan O'Neill. Maak je klaar voor goudeerlijk bluesrock met de overheerlijke gitaarerupties van Sas. Knallen met die hap! Zelden zal Ribs&Blues met zijn bijzonder optreden geëindigd zijn!