Ingezonden persbericht


Persbericht

Evenement Blazen voor de Kilsdonkse Molen

Blazen voor de Kilsdonkse Molen.
Start van de restauratie.

Heeswijk-Dinther, april 2007. Op maandag 28 mei, tweede Pinksterdag, wordt in het kader van het Jaar van de Molens 2007, het evenement "Blazen voor de Kilsdonkse Molen" gehouden. Tijdens dit evenement zal het startsein worden gegeven voor de restauratie en reconstructie van de unieke Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther.

Blazen voor de Kilsdonkse Molen, met o.a. Mark van de Veerdonk. In het kader van het Jaar van de Molens hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Jaar van de Molens 2007 hun krachten gebundeld en op 60 plaatsen in het land orkesten gekoppeld aan molens. Het middelpunt daarvan is de Kilsdonkse Molen waar de harmonie St-Servaes om 14.00 uur de compositie "De Spatter" van Ben Zaal uitvoert. Samen met cabaratier Mark van de Veerdonk wordt, vanaf een speciaal aangelegd drijvend podium op de molenwiel, een heel bijzonder en humoristisch optreden verzorgd. Dit concert is het middelpunt van een doorlopend muzikaal programma dat al om 11.00 uur begint met optredens van De Bokkebloazers uit Heeswijk-Dinther, kwintet Stasia uit Schijndel, het Ambiancekoor en the River Aa Big Band uit Veghel en Gilde St.Barbara uit Dinther. Een uitgebreid omringend programma zal de toekomstige functies van de Kilsdonkse Molen op verschillende manieren tot uitdrukking brengen.

Officiële start van de restauratie en reconstructie van De Kilsdonkse Molen. De organisatie is er bijzonder trots op dat tijdens dit evenement de officiële start kan worden aangekondigd van de restauratie en de reconstructie van dit unieke molencomplex. De heer Onno Hoes, lid van Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant, zal het officiële startsein geven. Dit officiële deel van het programma, dat om 12.30 uur begint, wordt voorafgegaan door een spectaculair transport door het dorp van de kolossale boomstam voor de koningspil van een van de molens. Gedragen door een mallejan, getrokken door een 4-span trekpaarden en voorafgegaan door de Kon. Fanfare St. Willebrord uit Heeswijk, zal dit een spectaculair schouwspel opleveren. Vele subsidieverstrekkers en sponsors hebben de start van de restauratie mogelijk gemaakt. Om het volledige project te kunnen realiseren is aanvullende financiële steun nodig. Daarom zal Stichting De Kilsdonkse Molen een sponsorplan presenteren en de Vrienden van de Kilsdonkse Molen introduceren, om daarmee ook de volledige reconstructie te kunnen waarborgen.

2007 is het Jaar van de Molens
2007 draait om de Molens. In Nederland zijn 1150 molens die karakteristiek zijn voor ons landschap. Nederlanders zijn trots op hun molens. Het is niet zonder reden dat de molen het gezicht van ons land naar buiten toe bepaalt. Maar er is tegelijkertijd zorg: veel molens staan stil, zijn onbemand of onbetaalbaar vanwege de kosten voor behoud en onderhoud. Daarom is 2007 een landelijk jaar met een gezamenlijk doel: zoveel mogelijk vrienden voor de molen. Zie www.jaarvandemolens.nl. De Kilsdonkse Molen is een in Europa unieke combinatie van een watervluchtmolen en een watergedreven molen, die in 2009 weer volop tot leven zal zijn gekomen. Nog een laatste financiële zet! Voor meer informatie zie www.kilsdonksemolen.nl.Ingezonden persbericht