NCRV

Wat bezielt ons?

Zoektocht naar bezieling, geluk en de zin van het leven in documentaire Wat bezielt ons?

Maandag 28 mei (Tweede Pinksterdag)
Nederland 2, 20.25 uur

Managers trekken zich terug in het klooster; maar waarom eigenlijk? Wat bezielt een âgeluksprofessorâ, waarom is het magazine Happinez zo populair en waarom mediteert een topondernemer dagelijks? In Wat bezielt ons? op maandag 28 mei (Tweede Pinksterdag) onderneemt documentairemaker Marcel Quartel een de zoektocht in de Pinkstertijd naar bezieling, geluk en de zin van het leven.

Ook al leven we in een land van lege kerken, de behoefte aan zingeving neemt toe. Is het doel van onze samenleving het streven naar het geluk van allen? We zijn in onze westerse maatschappij met een economie van overvloed en onbehagen wel rijker geworden, maar daarmee nog niet gelukkiger. Veel bedrijven zoeken naar nieuwe zin en oude waarden. En op zoek naar bezieling gaan managers steeds vaker te rade bij de spiritualiteit in kloosters. In de 'ratrace' die onze samenleving kenmerkt zoeken velen naar diepere waarden en bezinning. Wat bezielt ons en wat bepaalt de zin van ons leven. Is dat de jacht op het geluk?

In de documentaire onder meer gesprekken met telecom-ondernemer Paul Gelderloos, hoogleraar Ruut Veenhoven, die onderzoek doet naar geluk, godsdienstsocioloog Hijme Stoffels en Happinez-hoofdredacteur Inez van Oord.