Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Uitreiking VU podium Poëzieprijs in De Rode Hoed Amsterdam

mei 2007

AMSTERDAM | maandag 28 mei

Wie wint de VU podium Poëzieprijs 2007?

Op maandag 28 mei a.s., tweede pinksterdag, wordt voor de achtste keer de VU podium Poëzieprijs uitgereikt. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Rode Hoed in Amsterdam maakt prof. dr. Theo de Boer (juryvoorzitter) de winnaar bekend.

De tien genomineerden dragen hun gedicht voor. Ook wordt de bloemlezing - Tegen beter weten 8 - met de beste gedichten gepresenteerd.

Speciale gast dit jaar is dichter en schrijver Mark Boog, winnaar van de VSB Poëzieprijs 2006 met de bundel 'De encyclopedie van de grote woorden'. Mark Boog debuteerde halverwege de jaren '90 als dichter in het tijdschrift Appel. Daarna was hij een tijd lang actief binnen het schrijverscollectief dat onder andere het tijdschrift Mondzeer en De Reuzenkreeft uitgaf. Zijn eerste dichtbundel 'Alsof er iets gebeurt' verscheen in 2000. Hij won er meteen de C. Buddingh-Prijs mee.

De VU podium Poëzieprijs is de enige dichtwedstrijd in het Nederlands taalgebied die de wetenschap als onderwerp heeft. Dit jaar was het thema 'Hemelbestormers'. De titaan Prometheus is de hemelbestormer van de Griekse mythologie. Hij was het die tegen de zin van de andere goden het vuur uit de hemel stal, naar de aarde bracht en het aan de mensen schonk. De mensheid was er bij de verdeling van de gaven en vaardigheden om te overleven naar de mening van Prometheus nogal bekaaid afgekomen. In de ogen van Prometheus moest de mens ten opzichte van andere schepsels het onderspit delven. Met behulp van het vuur echter kon de mens ijzer smeden, een beschaving opbouwen en creatief worden. Maar de goden beschouwden de daad van hemelbestormer Prometheus als overmoed. Een overschrijding van de grenzen die zij aan de mens hadden gesteld. De mens had in de vorm van het vuur goddelijke eigenschappen gekregen. Wat een weldaad voor de mens was, wekte dan ook grote jaloezie bij de goden. Dit kon natuurlijk niet zonder reactie blijven en dus straften zij Prometheus op gruwelijke wijze. Het creatieve vuur hebben de goden de mensheid echter niet meer af kunnen nemen.

Waar en wanneer?


Datum: maandag 28 mei
Tijd: 14.00 uur

Plaats: AMSTERDAM De Rode Hoed | Keizersgracht 102 Toegang: ¤ 12,00 | Leden vereniging VU-Windesheim ¤ 9,50 | studenten (op vertoon van ledenpas/studentenkaart) gratis

Informatie/aanmelden

Internet: www.vupodium.nl
E-mail: vupodium@dienst.vu.nl

VU-podiumagenda
Wilt u op de hoogte blijven van het programma-aanbod van VU podium? Vraag dan de VU-podiumagenda aan. Hieraan zijn uiteraard geen kosten verbonden.

Noot voor de pers
Wilt u meer weten over deze activiteit of over VU podium in het algemeen, dan kunt u contact opnemen met Gert de Jager tel. (020) 598 9292.

VU podium organiseert activiteiten rond wetenschap, samenleving en levensbeschouwing