Opera Pietje opent in Amsterdam de Anjeractie 2007

21.05.2007 / 15:28 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: St prins bernhard cultuurfonds

St prins bernhard cultuurfonds

Amsterdam, 21 mei 2007. Van 28 mei tot en met 2 juni vindt voor de 62e keer de Anjeractie plaats. Dit jaar heeft de jaarlijkse collecte van het Prins Bernhard Cultuurfonds een bijzondere tintje: harmonieën, fanfares en brassbands geven op tweede Pinksterdag, tevens eerste collectedag, het startsein voor de collecte met 'Blazen voor de Molen'. In, op, of rondom molens in Nederland worden concerten gegeven en de orkestleden gaan rond met de collectebus.
In Amsterdam treedt vanaf 14.00 uur het Harmoniekorps Tuindorp op. De aftrap van de collecte vindt plaats met een bekende Amsterdammer. Om 15.00 uur opent Piet ('Opera Pietje') Bos de Anjeractie met het hijsen van de Anjeractievlag en het lichten van de vang. Deze happening vindt plaats bij Krijtmolen d'Admiraal aan de Noordhollandschkanaaldijk 21 in Amsterdam Buiksloot.

Tijdens de Anjeractie gaan ongeveer 44.000 collectanten van culturele verenigingen op pad om een bijdrage te vragen voor de cultuur en het natuurbehoud in Nederland. Mede dankzij deze giften kan het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks bijna vierduizend projecten ondersteunen: van een cellofestival en een rockopera tot de aanschaf van wedstrijdpakjes voor een showband of een reuzenmarimba voor een tapdansgroep. Giften van particulieren dragen bij aan de inkomsten van het fonds en zijn nodig om deze projecten financieel te kunnen blijven steunen.
Een derde van de opbrengst komt rechtstreeks ten goede aan de collecterende vereniging. De overige twee derde - aangevuld met een bijdrage uit het budget van het landelijk fonds - is bestemd voor culturele projecten binnen de regio waar de opbrengst is opgehaald.

In 2006 heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds wederom duizenden initiatieven kunnen ondersteunen. Het fonds geeft financiële bijdragen voor projecten, kent prijzen en beurzen toe en verstrekt opdrachten op zijn werkterrein. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft een landelijk kantoor in Amsterdam en afdelingen in alle provincies. De afdelingen ondersteunen projecten met een plaatselijk of regionaal karakter. Het landelijk fonds richt zich op landelijke projecten. De besturen en adviescommissies van het fonds die beslissen over de toekenningen, bestaan uit mensen uit het veld, die hun diensten zonder financiële vergoeding ter beschikking stellen. Alle donaties, giften en schenkingen komen daardoor voor de volle honderd procent ten goede aan de doelstelling: het stimuleren van cultuur en natuurbehoud in Nederland.

Sympathisanten die de collectebus missen, kunnen hun bijdrage overmaken op Postbankrekening 5050 t.n.v. Prins Bernhard Cultuurfonds, o.v.v. Anjeractie. Diverse televisie- en radiospots ondersteunen tijdens de collecteweek de Anjeractie.


Noot voor de redactie,