INLIA


INLIA verheugd en hoopvol over pardonregeling 28/05/2007

INLIA is verheugd dat de regeling voor vele duizenden mensen, die voor
1 april 2001 asiel hebben aangevraagd, een verlossende boodschap is na vele jaren onzekerheid en daar kunnen we alleen maar zeer opgelucht over zijn. Duizenden asielzoekers uit deze groep zijn nog steeds verwikkeld in een procedure voor toelating. Dat had nog jaren kunnen voortduren, terwijl ze vaak al 10 tot 15 jaar in Nederland zijn. Daarnaast biedt de regeling een oplossing voor velen die afgewezen waren maar waarbij de terugkeer om meerdere redenen vaak ook omdat landen van herkomst onvoldoende wilden meewerken - niet vlotte.

De afspraken tussen de staatssecretaris en de VNG bieden hoop op een uitvoerbare aanpak in de toekomst. In het verleden werd beleid vooral ontwikkeld vanuit een Haagse politieke wenselijkheid die haaks stond op de realiteit en uitvoerbaarheid, aldus INLIA directeur John van Tilborg. Met de gemaakte afspraken lijkt men een realistischer beleid te gaan ontwikkelen. De staatssecretaris heeft laten zien dat ze bereid is problemen in de samenleving te zien, te bespreken en aan te pakken. Een compliment is dan ook op zijn plaats.

Dat er nog haken en ogen aan de regeling zitten spreekt voor zich. Daar komen we later zeker nog op terug. Maar de bereidheid om te zoeken naar oplossingen voor praktische problemen stemt INLIA hoopvol. Over de haken en ogen zal nog wel het een en ander worden gecommuniceerd met de staatssecretaris, het ministerie en de Tweede Kamer. Zonder onze ogen te sluiten voor de voorgaande constatering en de inzet die deze van ons zal verlangen, willen we op dit moment vooral onze dankbaarheid uitspreken voor al die duizenden die eindelijk weer aan hun (en dus ook onze gemeenschappelijke) toekomst kunnen gaan denken en werken.

Laten we hen van harte welkom heten: VAN HARTE PARDON!