Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
75 jaar afsluitdijk
Feestelijke zeiltocht met historische schepen
28 mei 2007 - Vandaag precies 75 jaar geleden werd de Afsluitdijk officieel geopend. De NOS staat uitgebreid bij stil bij dit historische moment in tv-uitzendingen om 12.30 (Ned 2) en 18.10 uur Ned 1). Op onze website (Nader verklaard) aandacht voor de afsluitdijk als beschermer.
De NOS-uitzendingen staan in het teken van een feestelijke zeiltocht met historische schepen ter herdenking van het historische moment (28 mei 1932, 13.02) toen het laatste gat in de Afsluitdijk werd gedicht. In de middaguitzending wordt vooral teruggekeken op de historie, terwijl de avonduitzending in het teken staat van de toekomst. Zeespiegeldeskundige Caroline Katsman van het KNMI gaat in op de klimaatscenario's en de zeespiegelstijging. Aandacht ook hoe we ervoor kunnen zorgen dat de dijk ons ook de komende jaren beschermd tegen stijgend water.

Afsluitdijk als beschermer
In de rubriek "Nader verklaard" aandacht voor de Afsluitdijk als beschermer tegen stormvloeden en het ontstaan van de Zuiderzee. Volgens historisch geograaf Jan Buisman hebben stormvloeden, waarbij dijken bezwijken en land onderloopt met watersnoodrampen, een cruciale rol gespeeld in de ontstaansgeschiedenis van ons land. Denk maar aan de St.- Elisabethvloed rond 19 november 1421 die de aanzet vormde tot het ontstaan van de Biesbosch. Het ontstaan van de Zuiderzee ligt nog verder terug in de geschiedenis. Algemeen wordt aangenomen dat de Zuiderzee zijn ontstaan dankt aan de stormvloed in het jaar 1170. De nieuw ontstane zeeboezem was eerst nog ondiep en stond slechts gebrekkig in verbinding met de Noordzee (zie verder en voor meer links onder Nader verklaard).

Eerste uitgave: 27-05-07