GroenLinks

Kamerlid komt discos niet in

28 mei 2007

Bij Amsterdamse discotheken worden jongeren stelselmatig geweigerd op basis van hun herkomst, zoals blijkt uit onderzoek van GroenLinks. Een cameraploeg van EditieNL legde afgelopen zaterdag vast hoe Tofik Dibi en zijn jongere broer bij vier discotheken werden geweigerd, terwijl autochtone jongens wel binnen mochten komen. GroenLinks stelt mondelinge vragen aan het kabinet.

Geweigerd worden aan de deur van een discotheek is helaas voor veel jongeren een bekend fenomeen. Verschillende maatregelen als bijvoorbeeld het 'Panel Deurbeleid' hebben er helaas niet toe geleid dat discriminatie in de horeca tot het verleden behoort. Om zichtbaarheid te geven aan discriminatie in de horeca heeft GroenLinks onderzoek uitgevoerd naar het deurbeleid van verschillende discotheken in de hoofdstad. Omdat het tijd wordt dat er effectieve maatregelen worden ingevoerd, heeft Tofik Dibi een proef gedaan bij vier verschillende Amsterdamse discotheken. Bij alle vier werden hij en zijn broertje achter elkaar geweigerd, terwijl twee, door EditieNL geselecteerde autochtone jongens in dezelfde discotheken wel werden binnengelaten.

Hoewel hij zich vernedert voelt, ziet Tofik Dibi de resultaten van het onderzoek als een overwinning. Deze resultaten bieden de mogelijkheid maatregelen te nemen, die een einde maken aan discriminatie in het uitgaansleven. GroenLinks zal hier zelf actie toe ondernemen, maar vindt dat het kabinet met maatregelen moet komen. Zo moet de vergunning van horecaondernemingen die herhaaldelijk discriminerend handelen ingetrokken worden, moet het deurbeleid helder bij de ingang zichtbaar zijn en moet er een zwarte lijst worden opgesteld waarop discriminerende ondernemingen met naam en toenaam worden genoemd. Tofik Dibi wil met horecaondernemers in gesprek om tot constructieve oplossingen voor dit probleem te komen.

Morgen zal Tofik Dibi tijdens het mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer aandringen op snelle actie bij de minister van Justitie en de minister van Wonen, Wijken en Integratie.