TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

28 mei 2007

Balkenende, Bos en Donner bekendste ministers

Van alle ministers zijn Balkenende en Bos het meest bekend (resp. 99% en 98%), gevolgd door minister Donner (88%). Nederlanders zijn minder bekend met de relatie van een minister tot één bepaald ministerie. Van Wouter Bos weet 71 procent wel te noemen dat hij het Ministerie van Financiën vertegenwoordigd. Echter, van premier Balkenende weet slechts veertig procent te vertellen dat hij minister van Algemene Zaken is. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Editie NL.

Deze ministers kennen ze ook
Rouvoet en Hirsch Ballin genieten ook redelijk wat bekendheid: vier op de vijf Nederlanders (82%) kennen hen van naam. Verhagen is bij 81 procent van de Nederlanders bekend.

Minder bekend
Milieuminister Jacqueline Cramer en Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders zijn het minst bekend: respectievelijk 24 procent en 27 procent van de Nederlanders kent hun naam.

Minister van...
Zoals gezegd, weten de Nederlanders van Wouter Bos het beste bij welk ministerie hij hoort. Bos wordt gevolgd door Rouvoet: ruim de helft van de Nederlanders weet te melden dat hij minister is van Jeugd en Gezin (54%). Hirsch Ballin (47%), minster van Justitie, completeert de top drie. Opvallend is dat, ondanks de grote bekendheid van Donner, slechts zestien procent van de Nederlanders het antwoord weet op de vraag wie de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is. Ondanks de naamsbekendheid van Ter Horst (73%) en Van der Hoeven (64%) weten weinig mensen op welke ministeries deze heren zitten.

C5877E5 | Methode: TNS NIPObase (CASI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Editie NL. Het veldwerk vond plaats op 22 en 23 mei 2007. In totaal werden 669 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=669).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/ Editie NL vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tom van der Horst (tel: 020 522 57 45).