VVD


28-5-2007

Maatregelen nodig tegen jeugdcriminaliteit

Rita Verdonk heeft aangekondigd maatregelen te willen treffen tegen de toenemende criminaliteit onder zeer jeugdigen.

Zij deed dit vrijdag in het programma Knevel en Van den Brink. Aanleiding vormde een bezoek dat zij eerder die dag met fractiegenoten Van der Burg en Zijlstra aan de Utrechtse `probleemwijk' Overvecht bracht. Tijdens dat bezoek werd in een gesprek met o.a. jeugdzorg en wijkpolitie pijnlijk duidelijk hoe groot de problemen onder de jeugd zijn.

Verdonk:"Die kinderen zijn soms pas 8 jaar en terroriseren dan al de buurt.

Ze bedreigen leeftijdgenootjes, lopen 's avonds laat nog op straat en halen van alles uit. Vaak is er in zo'n geval sprake van onmachtige of onwillige ouders.

Wanneer een ouder zelf geen maatregelen neemt maar ook geen toestemming geeft om het kind te laten behandelen, kan jeugdzorg niets doen.

Wij moeten de mogelijkheid hebben de delicten die deze kinderen plegen, te bestraffen. Alleen zo kun je gedragsbeïnvloedende maatregelen opleggen.

Het kan niet zo zijn dat hulpverleners in geval van crimineel gedrag ontoereikende instrumenten tot hun beschikking hebben. Je moet kinderen kunnen verplichten naar een bepaalde school of opvang te gaan. Alles met als doel het kind met opvoeding, coaching en training van sociale vaardigheden op het juiste pad te krijgen."

Verdonk onderzoekt de mogelijkheid om de minimumleeftijd voor bestraffing van jeugddelicten te verlagen.