Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


www.skatebond.nl


't Veld (NH), zevende etappe Univé World on Wheels-skeelercompetitie, 28 mei 2007


Jan van Loon zegeviert in 't Veld


Jan van Loon uit Leeuwarden heeft vandaag in het Noord-Hollandse 't Veld de zevende etappe van de Univé World on Wheels-competitie op zijn naam geschreven. De Power-play-rijder pakte samen met zijn Zwitserse ploeggenoot Alain Gloor een ronde voorsprong. Als derde in een achtervolgend groepje eindigde de 16-jarige junior Koen Verweij (Univé/Stouwdam) uit Alkmaar. De wedstrijd werd in de regen verreden en was daardoor extra zwaar, met name op de klinkerstrook.


Voor Jan van Loon betekende het een mooie terugkeer na een hoofdblessure, die hij eind april opliep in een wedstrijd in het Duitse Gross-Gerau, waardoor hij vijf weken uit de running was. Met deze overwinning schaart hij zich weer in het rijtje kanshebbers voor de Nederlandse wegtitel komende zaterdag in Nijverdal.
"Het was een zware wedstrijd en wij hebben een sterke ploeg met aanvallers," aldus Van Loon (21). "We hebben vandaag steeds aangevallen, en dat is beloond."
"Jan verdiende de overwinning. Hij heeft het zwaar gehad de laatste vijf weken," aldus Van Loons 24-jarige ploeggenoot Alain Gloor in vloeiend en accentloos Nederlands. De Zwitser behaalde dit seizoen al een zege in een andere competitie, de Holland Inline Cup in Bantega (75 km).
Koen Verweij, die als junior met dispensatie bij de A-rijders rijdt, stond voor het eerst met de 'grote mannen' op het erepodium. Hij verzette veel werk samen met Roy Boeve (Kampen, ploeg Habovo), die vierde werd. Verweij's verzoek om komende zaterdag op het NK bij de A-rijders te mogen starten is door de DC speed van de SBN niet gehonoreerd, omdat hij een juniorlicentie heeft. Anders had hij prompt bij de kanshebbers behoord.


Sjoerd Huisman (Nefit) uit Andijk behoudt de leiding in het klassement, hoewel hij de slag miste en in het peloton finishte, wat hem 1 punt opleverde voor de 20e plaats. Zijn opponent Roy Boeve uit Kampen zat wel in de kopgroep, maar staat met 8 punten achterstand nog tweede. Boeve finishte als vierde, maar krijgt de punten van de derde plaats, omdat Koen Verweij als junior-met-dispensatie geen klassementspunten krijgt.
"Degenen met speciale regenwielen waren in het voordeel, zowel bij de dames als bij ons," aldus Huisman. "Die wielen zijn nog niet voor iedereen verkrijgbaar. Ik had ze niet, en ik gleed alle kanten op."
Door de regen lag het peloton al snel na de start uit elkaar. Met ruim een half uur te gaan ontstond een kopgroep van drie: Alain Gloor, Roy Boeve en de Australiër Joshua Lose, die het skeelerseizoen in Nederland doorbrengt. Twee achtervolgers voegden zich bij hen: Geert Plender (Power-play) en Koen Verweij. Even later wisten ook de latere winnaar Jan van Loon en Australiër Michael Byrne (Univé/Stouwdam) nog aan te haken. Gloor demarreerde, maar werd na een paar ronden weer ingerekend. Daarna vertrok ploegmaat Van Loon. Hij kreeg 17 seconden voorsprong. Met nog vijf ronden van 2 km te gaan sprong Gloor naar hem toe, terwijl de derde teamgenoot Geert Plender het achtervolgende groepje met Roy Boeve en Koen Verweij controleerde.


Dames

De Australische Angeline Thomas boekte bij de vrouwen haar tweede zege van het seizoen. Ze kwam alleen met voorsprong aan de streep. Ook de vrouwen moesten hun wedstrijd in de stromende regen rijden. Van een achtervolgend groepje werd Thomas' ploeggenote Hilde Goovaerts (België) tweede, Nachi Shinozuka (Japan) derde en Jannitta Spigt (Apeldoorn) vierde.
Het veld lag op het natte parcours al na tien minuten, van de 35, volledig uit elkaar.
Junior Marije van Marle, afkomstig uit de streek, werd 17e. Eerste D2-rijdster was Femke Roemer op de 21e plaats, gevolgd door Sabine van der Wiel en Bionda Heeringa.


B-rijders

Kai Bloetjes uit het nabijgelegen Oudkarspel won zijn derde B-wedstrijd dit seizoen. Tweede werd junior Simon Schouten uit Andijk, ook een regionale rijder. Frans van Winden uit Bergschenhoek finishte als derde en behield daarmee genoeg punten om leider te blijven in het klassement (152,1 punten). Kai Bloetjes staat tweede met 146,3 punten.
De rijders moesten finishen op een gladde weg, omdat het in de laatste ronden begon te regenen.
De eerste tien B-rijders in het klassement mogen zaterdag 2 juni in Nijverdal starten op het NK bij de A-rijders. Dat zijn Frans van Winden, Kai Bloetjes, Jouke Hoogeveen, Jelmer Looijestein, Dennis Spijkerboer, Herjan van den Heuvel, Erwin Mesu, Gerard Nijgh, Ian van Zutphen en Jan-Willem Bobbink.


V1/C1-rijders

Carlo van der Zwan uit Heerde was de beste bij de veteranen-1. Hij verwees in de eindsprint Henk Lankhof uit Aalten naar de tweede plaats. Derde werd Tonnie van Tongeren uit Oldebroek. Het regende toen nog niet.
Bij de C1-rijders ging de zege naar Nick Roetman, vóór Hans Peschier en Thies Frankema.
In de laatste ronde vond er een valpartij plaats, doordat rijders over het trottoir reden om de strook klinkers te vermijden en daarna weer probeerden in te voegen.


V2/C2-rijders

Bert Hollanders finishte als eerste veteraan-2, gevolgd door Peter Groot en Cor Groen.
Eerste C2-rijder werd Rik Koppelaar, die alleen was ontsnapt, gevolgd door Bram Hachmang en Sjaak Schuitemaker.


Uitslagen: www.skatebond.nl/speed